Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Ερντογάν: Ποιοι ήρθαν, ποιοι κορυφαίοι έμειναν εκτός
Το νέο του υπουργικό σχήμα ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον Χακάν Φιντάν και στο υπουργείο Άμυνας τον μέχρι σήμερα Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ αφήνοντας εκτός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα.
Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.
Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.
Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:
Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:Βεντάτ Ισιχάν
Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.
Η ορκωμοσία
Χθες Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου. Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στο προεδρικό μέγαρο, υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο. «Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (...) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης», είπε, ενώπιον πολλών αρχηγών ξένων κρατών, τους οποίους χαιρέτησε έναν προς έναν. Πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».
Αναφορές σε «Γαλάζια πατρίδα» και τον «Αιώνα της Τουρκίας»
Επαναλαμβάνοντας ότι «ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», τόνισε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».
«Θα ανακοινώσω το νέο μας υπουργικό συμβούλιο απόψε, θα συνεχίσουμε να κεντάμε βελονιά προς βελονιά τον τουρκικό αιώνα με το νέο μας υπουργικό συμβούλιο. Θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη», είπε σχετικά και συμπλήρωσε πως, «δεν ωφελεί να ανακατεύουμε συνεχώς παλιά δεφτέρια. Δεν επιδιώξαμε τη ρεβάνς. Παρόλο που ήμασταν εκτεθειμένοι σε ψέματα και συκοφαντίες, δεν παρεκκλίναμε ποτέ από τη δικαιοσύνη. Ας αναζητήσουμε τον δρόμο της ειρήνης».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως, «κάθε φορά που απλώναμε το χέρι μας για χειραψία μετά από εκλογές, μας υποδέχονταν πάντα με σφιγμένες γροθιές. Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι θα συμπεριφερθούν διαφορετικά. Για το καλό της τουρκικής δημοκρατίας, περιμένουμε από την αντιπολίτευση να ενεργήσει με αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε η αντιπολίτευση να συμφιλιωθεί με την εθνική βούληση».
Και τόνισε ότι, «υποσχόμαστε μια Τουρκία που θα είναι πιο θαρραλέα σε κάθε τομέα, που θα είναι ισχυρότερη στην προστασία των δικαιωμάτων μας και συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα. Με την πεποίθηση ότι η προσπάθεια προέρχεται από εμάς και την ευλογία του Αλλάχ, λέμε καλή αρχή στην οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας από σήμερα».
Στην τελετή αυτήν παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.