Τελευταίες Ειδήσεις

Ζωή ή θάνατος; Ένας Τόμος για το ζήτημα των εκτρώσεων.


Πριν από δύο έτη ξεκίνησε ένα εγχείρημα συλλογής κειμένων σε Τόμο, που αφορούν το ζήτημα της έκτρωσης. Ο τόμος φέρει τον τίτλο ‘’Ζωή ή θάνατος’’ και προσεγγίζει το πρόβλημα των εκτρώσεων από ιατρικής, νομικής, θεολογικής, ψυχολογικής και βιωματικής θεώρησης, όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο του τόμου.

Οι τόμοι είναι δύο και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καθ’ ΟΔΟΝ. Τη γενική επιμέλεια του συλλογικού τόμου έχει ο Πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Γ. Διακουμάκος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, σε συνεργασία με τον Πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης.

Το ενδιαφέρον του συλλογικού τόμου έγκειται στο γεγονός ότι το ζήτημα των εκτρώσεων προσεγγίζεται όχι μόνο από τη θεολογική πλευρά, αλλά και από άλλες επιστήμες. Αυτό καθιστά τον τόμο ιδιαίτερα αξιόλογο. Καταξιωμένοι επιστήμονες από τον ελλαδικό χώρο και τον χώρο του εξωτερικού προσεγγίζουν το ζήτημα μέσα από την επιστημονική πλευρά. Μητροπολίτες, κληρικοί, θεολόγοι, καθηγητές πανεπιστημίου της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού, ιατροί ποικίλων ειδικοτήτων προσεγγίζουν με προσοχή το ευαίσθητο αυτό ζήτημα καταθέτοντας την άποψη της ιατρικής, της θεολογίας, της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής, της νομικής θεώρησης.

Μεταξύ των Μητροπολιτών βρίσκονται ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος κ.ά. Ακολουθούν καταξιωμένοι επιστήμονες, όπως ο παν/κός καθηγητής της χριστιανικής ηθικής και βιοηθικής Μιλτιάδης Βάντσος, ο παν/κός καθηγητής λαογραφίας Μ.Γ. Βαρβούνης, ο πρωτοπρ. Σπυρίδων Βασιλάκος, ο παν/κός καθηγητής και ψυχίατρος π. Βασίλειος Θερμός, ο παν/κός καθηγητής π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, ο Δ/ντής του ιδρύματος νεότητος και οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Νικόλαος Κόϊος, ο Δρ. Ιατρικής και Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής, ο Δρ. Θεολογίας και φιλόλογος πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο Δρ. Θεολογίας, δάσκαλος, κοινωνιολόγος και Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φθιώτιδος Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο παν/κός καθηγητής Γεώργιος Φίλιας, η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Ζαχαρούλα Γκριέλα, η καθηγήτρια ιατρικής του ΕΚΠΑ Ειρήνη Γράψα, ο καθηγητής χειρουργικής του ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Παναγόπουλος, η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο Δ.Π. Θράκης Καλλιρόη Δ. Παντελίδου κ.ά.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρωτοπρεσβύτερο Ηλία Διακουμάκο, θεολόγο και  συγγραφέα που ως γενικός επιμελητής του συλλογικού Τόμου, με τίμησε με την πρόταση του να συμμετέχω με μελέτη μου στην αξιόλογη αυτή συλλογική προσπάθεια για ένα άκρως ευαίσθητο ζήτημα της κοινωνίας μας που σχετίζεται άμεσα με την ποιμαντική των ενοριών.

Ευχαριστώ επίσης και τον Επίσκοπο μου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο που μου έδωσε την ευλογία να συμμετέχω στον σπουδαίο αυτό Τόμο.

Από αύριο, Παρασκευή 16 Ιουνίου θα δημοσιευτεί η προσωπική μελέτη σε έξι συνέχειες.

 

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Θεολόγος, Βαλκανιολόγος)

Εφημέριος Διάβας

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.