Τελευταίες Ειδήσεις

Μεγάλη απήχηση στην γειτονική Τουρκία είχε η συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Anadolu” που αναμεταδόθηκε σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης



«Οι πολίτες κινητοποίησαν τους Δημάρχους για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες του σεισμού»

 

 

Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα TRTHaber σχετικά με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο «Anadolu»:

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι η αλληλεγγύη προς την Τουρκία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ελληνικού λαού μετά το σεισμό που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου και έκανε μια εκτίμηση στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu σχετικά με την εκστρατεία που διοργανώθηκε στην Ελλάδα μετά τους σεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εκστρατεία για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και στη Συρία, δήλωσε: «Δεν ήταν οι δήμαρχοι που ξεκίνησαν αυτό το αίτημα, αλλά ο λαός. Ο λαός κινητοποίησε τους δημάρχους για αυτή τη βοήθεια. Οι πολίτες οι ίδιοι, από διάφορες πόλεις, ζήτησαν να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό για να στείλουμε άμεσα βοήθεια, την ίδια εκείνη ημέρα του τραγικού συμβάντος. Απλώς, εμείς, οργανώσαμε και «μεταφέραμε» αυτή την αγάπη, αυτή την ανάγκη του ελληνικού λαού να βοηθήσει τον τουρκικό λαό». 

 

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν οι πραγματικές ανάγκες τις πρώτες ώρες της καταστροφής, προσθέτοντας: «Μετά το αρχικό σοκ, σε συνεργασία με την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα και τις προξενικές υπηρεσίες, πήραμε σαφέστερες πληροφορίες για το τι ζητήθηκε».

 

Επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός συγκέντρωσε αγαθά, όπως κουβέρτες, υπνόσακους, σκηνές και τρόφιμα και όλα αυτά τα είδη εστάλησαν στην Τουρκία, αφότου κατηγοριοποιήθηκαν στην Ελλάδα για να αποφευχθούν δυσκολίες για τις ομάδες διαλογής στην Τουρκία.

 

“Τα Ελληνόπουλα έστειλαν και τα παιχνίδια τους στους σεισμόπληκτους”

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι βρήκε και παιχνίδια ανάμεσα στα είδη και είπε: «Είδα αντικείμενα που ελληνικές οικογένειες, Ελληνόπουλα πιθανότατα σκέφτηκαν ότι “Θα ήταν καλό να πήγαινε και αυτό στην Τουρκία”. Νομίζω ότι αυτό δείχνει την ουσία του έργου. Δείχνει πώς τα παιδιά θέλουν να κάνουν τα παιδιά, που έχουν χάσει τα σπίτια τους, ίσως τους γονείς τους, ευτυχισμένα στην Τουρκία. Πολύ σημαντικό και εξόχως συγκινητικό».

 

Τόνισε δε, ότι η βοήθεια που πηγαίνει στην Τουρκία δια θαλάσσης μεταφέρεται δωρεάν με πρωτοβουλία Ελλήνων πλοιοκτητών.

 

“Άξιζε η προσπάθεια των δήμων”

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε για όσα ένιωσε, όταν το πρώτο φορτηγό με τα υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας ανέβηκε στο πλοίο: «Ήταν μια από αυτές τις στιγμές που είπα ότι άξιζε τον κόπο. Συγκεντρώσαμε υλικό από όλη την Ελλάδα. Άξιζε η προσπάθεια των Δήμων, γιατί αυτή η αγάπη «χώρεσε» σε κοντέινερ και σε κουτιά, φορτώθηκε και πήγε στην Τουρκία».

 

Προσέγγιση στις διμερείς σχέσεις μετά τον σεισμό

 

Αναφερόμενος στη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά τον καταστροφικό σεισμό, δήλωσε: “Γιατί να συγκρουόμαστε; Δεν πρέπει να χρειαζόμαστε πόνο και απώλεια για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μας χωρίζει”.

 

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι το μήνυμα που έλαβε από το Μητροπολιτικό Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu, όταν φορτώθηκε το πρώτο φορτηγό στο πλοίο, καθώς και η επιστολή που έστειλε η Ένωση Δήμων της Τουρκίας (UMT) και η Μητροπολιτική Δήμαρχος του Gaziantep Fatma Şahin τον άγγιξαν: Είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι ομόλογοί μου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή, αλλά παρ' όλα αυτά τα προβλήματα, βρήκαν χρόνο να μας γράψουν ένα θερμό γράμμα με θερμά λόγια για αυτή την πρωτοβουλία του ελληνικού λαού και των ελληνικών Δήμων».

 

Επεσήμανε επίσης, τη σημασία της εστίασης των δύο χωρών σε θέματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών σεισμών, λέγοντας: «Είμαστε όλοι άνθρωποι. Ο Θεός ήθελε να ζήσουμε εδώ. Θα πρέπει να το σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλα πράγματα είναι σημαντικά».

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία έκανε την Ελλάδα να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει ένας σεισμός αλλά και να ελέγξει την αντισεισμική θωράκιση κτιρίων, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Για την προοπτική συνεργασίας με δήμους της Τουρκίας για προληπτικές δράσεις έναντι σεισμών, δήλωσε: “Θα ήταν ευτυχία για εμάς να καθίσουμε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Τουρκίας και να εντοπίσουμε τα δυνατά σημεία στις αντιδράσεις μας μετά από ένα σεισμό και να σημειώσουμε: “Αυτό που κάναμε ήταν επιτυχημένο” ή “Αυτό που έκανε η Τουρκία την επόμενη μέρα ήταν επιτυχημένο”, ώστε να κερδίσουμε χρόνο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε μαζί. Αυτό είναι το νόημα. Επένδυση σε ό,τι είναι πραγματικά πολύτιμο”.

 

Η Fatma Sahin - Πρόεδρος της UMT - είχε ευχαριστήσει με επιστολή τον κ. Παπαστεργίου για τη βοήθειά του στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία.

 

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο της ΚΕΔΕ, η κ. Şahin τόνισε ότι οι ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν για τη διάσωση των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια κατά τη διάρκεια της καταστροφής του σεισμού στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου.

 

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα μηνύματα αλληλεγγύης που έλαβε από τους συναδέλφους της στην Ελλάδα, η κ. Şahin έγραψε: “Ήταν εξαιρετικά ευχάριστο να ακούσω ότι η ΚΕΔΕ, με την υποστήριξη του ελληνικού λαού, διοργάνωσε εκστρατεία αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της”. 

 

 

Δείτε ένα teaser της συνέντευξης στο παρακάτω link :

 

https://anadoluimages.com/p/atina-yunanistanda-turkiyeye-deprem-yardimini-baslatan-halk-oldu/26369560

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.