Τελευταίες Ειδήσεις

Πτώση Phantom: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον κυβερνήτη


Άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Phantom, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που κατέπεσε τη Δευτέρα.


Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιστρατεύει το ωκεανογραφικό Ναυτίλος στην επιχείρηση αναζήτησης του σμηναγού και της ατράκτου του μαχητικού, που κατέπεσε.



Οι έρευνες θα συνεχιστούν αν δεν εντοπιστεί ο 31χρονος σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης του μοιραίου Phantom F-4. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr δυνάμεις της Π.Υ. Πύργου και του Π.Κ. Κρεστένων, συνεπικουρούμενες από ομάδα της 6ης ΕΜΟΔΕ Αράξου ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή για τον εντοπισμό του πιλότου ή και αντικειμένων του αεροσκάφους στην ακτή.


Στην περιοχή για τον εντοπισμό του 31χρονου πιλότου, επιχείρησαν δύο δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΦΕ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών και τρεις δύτες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης.



 

Οι δύτες επιχείρησαν σε ναυαγοσωστικό μέσο του Λιμενικού Σώματος, με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε βάθος έως εκατό μέτρων. Επιπλέον, πέραν του ελικοπτέρου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, και Super Puma προστέθηκε στις έρευνες και ένα ελικόπτερο Agusta Bell.


Οι δυνάμεις είχαν απλωθεί από το Κατάκολο έως το Γιαννιτσοχώρι στην ακτογραμμή, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα.Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σήμερα και θα επικεντρωθούν σε θαλάσσια περιοχή με βάθος τουλάχιστον 800 μέτρα.



 

Στο μεταξύ, την οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του Phantom στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας, επισκέφτηκαν στην Αρκαδία ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι οποίοι πήγαν στο σπίτι του άτυχου υποσμηναγού για να συλλυπηθούν τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ είχαν εγκάρδια συνομιλία με τον πατέρα του.


Από την πρώτη στιγμή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, έδωσαν εντολή να σπεύσουν κοντά στις οικογένειες ψυχολόγοι για να τους στηρίξουν ψυχολογικά, ενώ ενημέρωσαν πως άμεσα θα βρεθούν δίπλα τους.


«Γιατί φεύγεις νωρίς του λέω, γιατί πετάω… Πέταξε και τέλος»


Ήταν τα τελευταία λόγια που αντάλλαξαν με τον γιό του λίγες ώρες πριν φύγει από το σπίτι του και δεν ξαναγυρίσει ποτέ. Ο πατέρας του υποσμηναγού Μάριου –Μιχαήλ Τουρούτσικα, λίγη ώρα μετά την τραγική είδηση μιλάει για το παιδί του και την αγάπη που είχε για την σχολή Ικάρων, χωρίς να μπορεί να δεχτεί την απώλεια.  


Ο πατέρας του υποσμηναγού περιέγραψε την επιμονή του Μάριου – Μιχαήλ να δηλώσει την Ικάρων πρώτη. «Την δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών. Και καταστραφήκαμε όλοι. Εγώ δεν έχω συνειδητοποιήσει τίποτα, η μητέρα του δεν ξέρω πως θα την βγάλει», είπε ο τραγικός πατέρας. Όταν τον ρωτούσαν δεν έλεγε πιλότος, έλεγε αεροπόρος, από σεμνότητα, πρόσθεσε.


Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:



 

Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας 


Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, είναι πιθανό ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης να είναι δεμένος στο κάθισμά του και να μην πρόλαβε καν να αντιδράσει. Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν την πτώση του F-4 Phantom στο νερό, με αναλυτές, απόστρατους Ικάρους και έμπειρα στελέχη της HAF να αναλύουν κάθε πιθανό σενάριο.


Αυτοί που σίγουρα έχουν πιο καθαρή εικόνα είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του δεύτερου F-4 Phantom που επίσης πετούσε στην περιοχή και φέρεται να έχει δει το μοιραίο αεροσκάφος δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή. Ωστόσο και αυτός δεν μπορεί με ασφάλεια να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε και ο Σμηναγός Τσιτλακίδης με τον Υποσμηναγό Τουρούτσικα δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν πριν το αεροσκάφος «καρφωθεί» στα νερά του Κυπαρισαϊκού κόλπου.



 

«Λύγισε» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ 


Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πτέραρχος ε.α., Χρήστος Χριστοδούλου, αναφέρθηκε συγκινημένος στον στρατιωτικό που έχασε τη ζωή του μετά την πτώση του F-4, ενώ προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, δήλωσε: «Τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους εν καιρώ ειρήνης είναι περισσότερο ήρωες από αυτούς που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο. Γιατί στον πόλεμο δεν έχεις επιλογή. Στην ειρήνη έχεις επιλογή. Αν είχαν τη δυνατότητα να ρωτήσουν τα παιδιά τους αν θα έκαναν την ίδια επιλογή, η απάντηση είναι ''ναι, θα κάναμε το ίδιο πράγμα''», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως «κάθε παιδί είναι και δικό μας παιδί, το οποίο μπαίνει σε ένα κόκπιτ να απογειωθεί. Αυτή τη στιγμή σπάω ένα κώδικα σιωπής αρχηγών». 


«Όσοι δεν έχουν κάνει διερεύνηση ατυχήματος δεν γνωρίζουν, άσχετα αν πέρασαν από την αεροπορία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχει συγκροτηθεί επιτροπή διερεύνησης η οποία συλλέγει όλα τα στοιχεία. Ό, τι και να πούμε εμείς, περισσεύουν. Αυτά θα βρεθούν, θα καταγραφούν και ποτέ δεν μπαίνουν παράγραφοι ή αστεράκια σ' ένα ατύχημα», πρόσθεσε. 



 

Aπαντώντας στο αν στα πιθανά αίτια της συντριβής είναι και η κακή συντήρηση των παλαιού τύπου αεροσκαφών, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι ακόμα και για την τελευταία πτήση το κάθε αεροπλάνο πριν αποσυρθεί ετοιμάζεται σαν να ήταν η πρώτη.


«Πολλές φορές αυτά τα αεροπλάνα τυγχάνουν πολύ καλύτερες συντήρησης διότι γνωρίζουμε την παλαιότητα και επιπλέον το προσωπικό που τα συντηρεί είναι πολύ πιο έμπειρο απ' ό, τι παραδείγματος χάρη συντηρούν σήμερα ένα καινούριο αεροπλάνο, όπως είναι το Ραφάλ», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αστοχίες δεν θα υπάρχουν στις πτήσεις. «Τα αεροπλάνα όσο και να φτάσουμε στο έπακρο της τεχνολογίας, στο τέλος θα υπάρχει κάποιο ατύχημα. Η συντήρηση είναι άψογη μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την απογείωση» πρόσθεσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία.


Οι συνθήκες που μπορεί να μπέρδεψαν τον πιλότο


Παράλληλα, επιχειρώντας να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας, ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Αναστασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε «πως γι’ αυτές τις πτήσεις, εκπαιδεύεσαι όπως θα πολεμήσεις. Τόσο επικίνδυνες είναι», σημείωσε, τονίζοντας πως «αν πάει κάτι στραβά, ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύ περιορισμένος». 


«Τα 300 πόδια είναι περίπου 100 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας» είπε ο κ. Αναστασάκης, επισημαίνοντας ότι είναι επικίνδυνο διότι δεν έχεις χρόνο αντίδρασης αν κάτι πάει στραβά, είτε από χειρισμό είτε από βλάβη του αεροσκάφους, είτε από τις καιρικές συνθήκες, είτε από ένα πουλί που θα χτυπήσει την καλύπτρα σε κάποιο σημείο του στις πτέρυγες του αεροπλάνου.


Όπως δήλωσε ο αντιπτέραρχος, την ώρα της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας «είχε αχλή και η θάλασσα γυάλιζε». Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο, ο πιλότος, κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορεί να μπερδέψει τον ορίζοντα, τον ουρανό και τη γη και να αποπροσανατολιστεί.


«Όταν πετάς πολύ χαμηλά και κάνεις τακτικές στροφές με αρκετά G είναι δύσκολο και σαν χειρισμός και αν εκεί σου συμβεί μία βλάβη που σε ένα μεγαλύτερο ύψος θα την αντιμετώπιζες, σε ένα χαμηλό ύψος, τα πράγματα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά. 



«Ήταν το καλύτερο παιδί. Δεν είχε πειράξει ποτέ κανένα. Για όλους είχε ένα καλό λόγο: για την Αεροπορία, για τους συναδέλφους του, για τους Αρχηγούς, για τα αεροπλάνα… Παντού, όπου πετούσε, είχε τα καλύτερα λόγια», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του Μάριου Μιχαήλ Τσουρούτσικα, συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους.


«Δεν ήθελα ποτέ να πετάξει»


«Έχει το όνομα του Αρχάγγελου: Μιχάλης, έχει το όνομα της Παναγίας, πετάει και κατά σύμπτωση αυτά τα ονόματα, όχι ότι θέλαμε να πετάξει. Δεν ήθελα ποτέ εγώ να πετάξει. Και βλέπω που σκοτώνεται το παιδί, 29 χρονών, εν καιρώ ειρήνης. Τι να σκεφτώ εγώ;», λέει ο Κώστας Τσουρούτικας, θρηνώντας για το παλικάρι του.


«Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ»


Χάθηκε ο γιος του. Το παιδί που από μικρό ήθελε να γίνει πιλότος, που όνειρο του από παιδί ήταν η Σχολή Ικάρων, χάθηκε στη μοιραία πτήση. Πώς να το χωρέσει ο νους του γονιού;


«Δεν κατάλαβε τίποτα και αυτό είναι το παρήγορο. Το μη παρήγορο είναι ότι δεν οδηγούσε αυτός για να πω ότι σκοτώθηκε. Έκανε το λάθος και σκοτώθηκε. Τι να του κάνω; Αυτό το επάγγελμα διάλεξε. Ή τον σκότωσε ένας Τούρκος, μία αερομαχία να κάνανε,  να πω “εντάξει, έπεσε εν καιρώ πολέμου”. Εν καιρώ ειρήνης; Με πονάει πάρα πολύ, δεν θα το ξεπεράσω ποτέ», λέει ο  πατέρας.


«Ήταν μέσα στην τρελή χαρά εκείνο το πρωί»


Ο Κώστας Τουρούτσικας περιγράφει στον ΑΝΤ1 τις στιγμές πριν ο άτυχος υποσμηναγός μπει στο Phantom. Ήταν όλο γέλια και χαρά, λέει.


Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πήγε το πρωί και ο συνάδελφός του, ο οποίος είναι και εδώ, του μίλησε και ήταν «μέσα στην τρελή χαρά», μου λέει. Καλαμπούρια και τέτοιες συζητήσεις. Στις 10:13 απογειώθηκε και έντεκα παρά τέταρτο είχαν αυτές τις συζητήσεις».


Συνεχίζει λέγοντας «Μήπως θα τον απέτρεπα να του ‘λεγα “πες ότι χάλασε το αυτοκίνητο, πάρε μια μέρα άδεια, “δεν αισθάνομαι καλά” ή αυτός το πρωί να αρρωστήσει να μην πάει. Είμαστε διαλυμένοι σαν πατέρας, μάνα και οικογένεια, είμαστε τελειωμένοι από το χάρτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνέλθουμε εμείς, να συνέλθουμε από αυτή τη συμφορά, ποτέ».



Oι τελευταίες στιγμές πριν τη μοιραία πτώση


«Τον συνάντησα τελευταία φορά το Σαββατοκύριακο, μετά από καιρό. Ήταν η τελευταία φορά που μείναμε μαζί και η πρώτη φορά που καθήσαμε μαζί τόσες ώρες. Αφορμή στάθηκε ο αγώνας του ινδάλματός του, του Τσιτσιπά, συζητούσαμε για ώρες. Για μένα αυτό είναι η καλύτερη ανάμνηση, γιατί δεν τον έβλεπα πολύ» είπε νωρίτερα ο πατέρας μιλώντας στον Alpha.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.