Συνέντευξη Χατζηγάκη στο Realnews για τις ΑΠΕ
Συνέντευξη στο Αθηναϊκό ραδιοσταθμό του Realnews έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, Μικέλης Χατζηγάκης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Επικεφαλής της Σουηδικής εταιρείας στα γραφεία της στην Αθήνα τόνισε πως «στην Ελλάδα έχουμε ένα τρομακτικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε άπλετο ήλιο, πολύ νερό και δυνατούς ανέμους, ειδικά στην θάλασσα. Έχουμε δηλαδή τα τρία βασικά συστατικά στοιχεία της πράσινης ενέργειας…. σε βάθος χρόνου οι ανανεώσιμες μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα παραδοσιακά ορυκτά «βρώμικα» καύσιμα. Αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά. Στο μεσοδιάστημα από σήμερα μέχρι τότε χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις που διασφαλίσουν ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν πάντα ηλεκτρικό ελαχιστοποιώντας τις όποιες διακοπές ρεύματος. Η Ελλάδα πάντως έχει θέσει ως στόχο το 70% του μείγματος να προέρχεται από τις ΑΠΕ μέχρι το 2030. Και αυτός ο στόχος είναι όχι μόνο υψηλότερος από το ΕΕ Μ.Ο. αλλά και εφικτός»
Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, υπογράμμισε πως τα θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα είναι το μέλλον της πράσινης ενέργειας. Γιατί, όπως είπε, «έχουν την δυνατότητα να μπαίνουν στα βαθιά νερά, ανοιχτά του πελάγους, εκεί που ο αέρας είναι πιο ισχυρός, άρα μπορεί να παραχθεί περισσότερη ενέργεια. Γιατί η τεχνολογία είναι ότι καλύτερο υπάρχει, είναι τελευταίας λέξης. Και γιατί είναι τα φιλικότερα προς το περιβάλλον. Δεν κόβουν κανένα δέντρο για να περάσουν και να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στην κορυφή κάποιου βουνού, δεν κάνουν καμιά ζημιά στον βυθό ή στην θάλασσα απλά επιπλέουν. Αντιθέτως, σύμφωνα με μελέτες οι πλωτές πλατφόρμες δημιουργούν τεχνητούς υφάλους που παρέχουν καταφύγιο σε διάφορα είδη ψαριών και ευνοούν την θαλάσσια βιοποικιλότητα».
Συγχρόνως, ο κ. Χατζηγάκης πως «η Ευρώπη καθυστέρησε πολύ στην απεξάρτηση της από το φυσικό αέριο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα και τώρα το βρίσκει μπροστά της. Ενδεχομένως γιατί η Γερμανική βιομηχανία, και η κατά προέκταση η Γερμανική κυβέρνηση, ήθελαν να έχουν φτηνό – και «βρώμικο» - ρεύμα για τις εταιρείες τους, είτε ενδεχομένως για γεωπολιτικούς λόγους. Και εδώ υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα κριτική που δέχεται η πρώην καγκελάριος Μέρκελ εκ των έσω. Από εκεί και πέρα και η Ελλάδα είχε και αυτή καθυστερήσει τα προηγούμενα 10 χρόνια να ενισχύσει την διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα αλλά τα τελευταία 3 χρόνια αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει γρήγορα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι το ΝΣΧ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, στα οποία η χώρα μας έχει τρομακτικό πλεονέκτημα, πέρασε πέρυσι αλλά με καθυστέρηση 11 ετών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σημασία δεν έχει τόσο τι έγινε χθες γιατί είναι παρελθόν. Σημασία έχει τι κάνουμε τώρα και τι θα κάνουμε αύριο. Μακάρι να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς και ακόμα πιο γρήγορα. Και αυτό είναι που έχει ανάγκη η Ελλάδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.