Τελευταίες Ειδήσεις

Bιάστηκε το Anadolu για τα τουρκικά F-16 - Παραμένει το «μπλόκο» Μενέντεζ


Το τελικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού θα αποφασιστεί ύστερα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βουλή και τη Γερουσία.


Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του real.gr και της Realnews, Θανάσης Τσίτσας, στον Realfm 97,8 «πέρασαν μόνο όσες τροπολογίες ήταν ομόφωνες ήδη και κράτησαν αυτή για να περάσει εκ νέου μετά τις 8 Νοεμβρίου, όπου είναι οι ενδιάμεσες εκλογές προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των F-16 με τη συγκρότηση της Γερουσίας σε κοινή συνεδρίαση με τη Βουλή. Οι πιθανότητες να περάσει η τροπολογία είναι 50-50 διότι υπάρχουν διαφωνίες».



Από την πλευρά του, ο γνωστός ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε μέσω Twitter ότι «μερικοί στην Τουρκία αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα ξεχνούν ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσία, Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει δηλώσει δημόσια ότι η πώληση των F-16 δεν θα γίνει». 


Μερικοί στην Τουρκία αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα ξεχνούν ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσία, Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει δηλώσει δημόσια ότι η πώληση των F-16 δεν θα γίνει. @HellasJournal@HellenicLeaders


— Michail Ignatiou (@mignatiou) October 11, 2022

Στον Μενέντεζ ο τελευταίος λόγος για την πώληση F-16 στην Τουρκία μετά την αρχική απόρριψη των τροπολογιών


Όπως αναφέρει το Hellas Journal οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16 τέθηκαν εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA).


Ανεξαρτήτως του νομοσχεδίου ο NDAA ο γερουσιαστής Μενέντεζ διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων.


Σημειώνεται επίσης ότι ανάλογες τροπολογίες έχουν ήδη περάσει στην εκδοχή του νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τύχη των τροπολογιών θα αποφασιστεί κατά την διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ της Βουλής και της Γερουσίας για την τελική εκδοχή του NDAA.


Anadolu: Η Γερουσία των ΗΠΑ ήρε τους όρους για την πώληση F-16 στην Τουρκία


Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η έκδοση της Γερουσίας του νόμου περί Εθνικής Άμυνας για την Άδεια Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023 αφαίρεσε και τις δύο προσθήκες που περιόριζαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία. 


Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.