Τελευταίες Ειδήσεις

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση - Φον ντερ Λάιεν: «Ο Πούτιν θα αποτύχει»


Η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέχρι να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις, προειδοποιεί το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν θα αποτύχει» λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


«ΟΠούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.


Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει:


«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα επικρατήσει.H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.


Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:


- Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας


- Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο


- Βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα


- Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».



Nέες απειλές από τη Ρωσία: Τέλος το φυσικό αέριο αν δεν αρθούν οι κυρώσεις


Νωρίτερα, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέχρι να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις.


Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε τη «συλλογική Δύση» για την απόφασή της να διακόψει τις ροές μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream.


«Τα προβλήματα άντλησης φυσικού αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών. Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα άντλησης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


Αυτό σηματοδοτεί τη σαφέστερη μέχρι σήμερα παραδοχή της Ρωσίας ότι οι περικοπές στις προμήθειες ενέργειας αποτελούν αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις και όχι αποτέλεσμα τεχνικών βλαβών, όπως ισχυριζόταν προηγουμένως.


Η απόφαση της Gazprom αργά την Παρασκευή να μην ενεργοποιήσει ξανά τον αγωγό Nord Stream μετά από τριήμερη συντήρηση προκάλεσε απότομη άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και άφησε τις χώρες της ΕΕ να προσπαθούν να εφαρμόσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης.


Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα - Τι εξετάζει η κυβέρνηση


Με το βλέμμα στην ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η Κυβέρνηση, με συνεχείς συσκέψεις, όπως η χθεσινή στο Μαξίμου, την ώρα που τα νοικοκυριά «πληγώνονται» από τι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο.


Τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και βρίσκονται ήδη στην κυβερνητική «φαρέτρα».


Έτσι, έρχεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, με το συνολικό κονδύλι να φθάνει στα 200 εκατομμύρια ευρώ, από 168 εκατομμύρια ευρώ τον προηγούμενο χειμώνα, ενώ αναμένεται και χαλάρωση των περιουσιακών - εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους.


Αναμένεται αύξηση τόσο του κατώτατου ποσού ανά δικαιούχο, που είναι σήμερα 100 ευρώ, αλλά και του ανώτατου ποσού, που φθάνει τα 750 ευρώ. Ακόμη, ο σχεδιασμός είναι να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα για να μπουν οι προκαταβολές στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.


Εάν προμηθευόμασταν σήμερα πετρέλαιο θέρμανσης, θα το πληρώναμε 40% ακριβότερα. Μία δεξαμενή 1.000 λίτρων, γέμιζε τον περασμένο χειμώνα με 1.100 ευρώ, ενώ τώρα θα έπρεπε ο καταναλωτής να πληρώσει 1.650 ευρώ, με την επιβάρυνση να ανέρχεται σε 550 ευρώ.


Όμως, το οικονομικό επιτελείο μελετά και αύξηση των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο. Με επιπλέον έκπτωση πάνω από 15% για τους οικιακούς καταναλωτές σε πρώτη φάση, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και νέα έκπτωση το 2023.


Ενίσχυση θα λάβουν και τα νοικοκυριά σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκων και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.


 

Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα


Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.


Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.


«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (...) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε


Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.


Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.


Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.