Τελευταίες Ειδήσεις

Εκλογές στη Γαλλία: Τι δείχνουν τα επίσημα exit polls


Συνεχίζεται το «θρίλερ» των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 


Πρόκριση του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γαλλία.


Η αποχή στον πρώτο γύρο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία άγγιξε το 26,2%.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν.


«Έκπληξη» αποτελεί η τρίτη θέση την οποία καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%. 



Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%. 



Οι δυο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.



Νίκη Μακρόν δίνει η εφημερίδα Le Monde


Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας Le Monde ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%. 


Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.


«Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε.


Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.


Δημοσκόπηση Ifop: Οριακή νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο


Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να επικρατεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου με 51% των ψήφων, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να συγκεντρώνει το 49%, σε μια οριακή διαφορά. 


Υπενθυμίζεται ότι το 2017, όταν ο Μακρόν αντιμετώπισε ξανά τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο, κέρδισε το 66,1% των ψήφων.



Μακρόν: «Να βάλουμε τέλος στην ακροδεξιά»


Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την επικράτηση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας έκανε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.


«Η εμπιστοσύνη σας με τιμά, με υποχρεώνει και με δεσμεύει. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας από τη Γαλλία που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας».


«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν.


«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους συνυποψηφίους που έδωσαν τον αγώνα στον πρώτο γύρο. Παρακαλώ χειροκροτήστε τους. Από την αρχή και πάντα υπερασπιζόμαστε τις πεποιθήσεις με δύναμη, αλλά σεβόμενοι τον καθένα. Σας ευχαριστώ για αυτό».


Στη συνέχεια ζήτησε και από όσους δεν τον ψήφισαν να σταθούν στο πλευρό του στον β’ γύρο και να βάλουν «φρένο» στην ακροδεξιά, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, έθεσε σαν προσωπικό του στόχο να πείσει όσους απείχαν ή στράφηκαν σε ακραίες «φωνές» όπως αυτή της Λεπέν και του Ζεμούρ.




Mελανσόν: «Μην ψηφίσετε Λεπέν στον δεύτερο γύρο»


Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, οι ψηφοφόροι του οποίου αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 24 Απριλίου, δεν έδειξε ανοιχτά τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν φωνή στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. 


«Μην δώσετε ούτε μια ψήφο στην Μαρίν Λεπέν», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει η Le Figaro.



Λεπέν: «Θα βάλω τη Γαλλία σε τάξη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια»


Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ, με μεγάλη μετριοφροσύνη, όπως είπε, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη μίας νέας ελπίδας για τη χώρα, «ότι θα σταθούν όρθιες οι δυνάμεις ανόρθωσης της χώρας».


«Ο γαλλικός λαός εκφράστηκε, μου έκανε την τιμή να με φέρει στη δεύτερη θέση, απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο», είπε η Μαρίν Λεπέν, στις πρώτες δηλώσεις της μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία και την ανακοίνωση των exit polls, που φέρνουν την ίδια και τον Εμανουέλ Μακρόν, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με διαφορά που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 μονάδων.


Όπως είπε, υπάρχουν δυο αντιτιθέμενα οράματα, ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι Γάλλοι ψηφοφόροι, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην αδικία και την αταξία και την επανένωση γύρω από την κοινωνική δικαιοσύνη.


Παράλληλα, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι θα βάλει τη Γαλλία «σε τάξη» μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ. 


«Θέλω αυτές οι 15 ημέρες που έρχονται, να υπάρχει μία τίμια συζήτηση. Απευθύνομαι στον κάθε Γάλλο ψηφοφόρο για να μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα, ως πρόεδρος όλων των Γάλλων. Στις 24 Απριλίου παίρνουμε αποφάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα δεσμεύουν τη Γαλλία για τα επόμενα πενήντα χρόνια, στη μετανάστευση, τον στρατό, το διπλωματικό μέτωπο. Μετά το δεύτερο γύρο, θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων των Γάλλων» είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.