Long covid: Ο χρόνιος κίνδυνος που θα μας αφήσει η πανδημία - Ποια είναι τα συμπτώματα
Tην ώρα που οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως 4 στους 10 σίγουρα θα νοσήσουν από κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού, τα βλέμματα των επιστημόνων στρέφονται στον μακροχρόνιο κορωνοϊό, γνωστό ως long covid.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι μελλοντικά, ακόμη κι όταν ο ιός θα έχει εξασθενήσει, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα της long covid νόσου, καθώς ο αντίκτυπός τους μπορεί να είναι έως και πολύ σοβαρός.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών long covid θα αυξηθεί κατά πολύ μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι διαγνώσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς. Στο μεταξύ, είναι άγνωστο εαν η μετάλλαξη Όμικρον και οι μελλοντικές παραλλαγές που ενδεχομένως εμφανιστούν θα προκαλούν long covid.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, Ρέζια Πρετόριους, σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η αργή μας απόκριση στη διάγνωση και τη θεραπεία της long covid, από την οποία πάσχουν έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.
Ποια είναι τα συμπτώματα της long covid
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η συνεχόμενη κόπωση, η ζαλάδα, η μυϊκή αδυναμία, η δύσπνοια, τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οι δυσκολίες στον ύπνο, το άγχος ή ακόμα και η κατάθλιψη. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν έντονη δυσκολία να εργαστούν ή ακόμη και να κάνουν μερικά βήματα, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια από τη Νότια Αφρική, ο κορωνοϊός δεν πλήττει μόνο τους πνεύμονες, αλλά επηρεάζει σημαντικά τόσο τα αγγεία, όσο και τα συστήματα πήξης του αίματος. Μάλιστα, επιστήμονες έχουν διαπιστώσει, ότι ακόμη και η ήπια ή ασυμπτωματική νόσηση με κορωνοϊό ενδέχεται να προκαλέσει long covid.
Στο άρθρο της, η κ. Πρετόριους ζητά από την επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε επείγουσες έρευνες προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διάγνωση της long covid, ενώ προτάσσει την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπείας.
«Η Όμικρον μπορεί να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση αλλά δεν είναι ήπια»
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζει ότι η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το κυρίαρχο παγκοσμίως στέλεχος Δέλτα, αλλά δεν πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως «ήπια».
Μιλώντας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή των εμβολίων και στην πρόσβαση σε αυτά.
Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολιασμών, 109 χώρες θα χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας.
Μια άλλη παραλλαγή -με την ένδειξη IHU- η οποία καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021, είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.
Υπάρχουν δυο άλλες κατηγορίες μεγαλύτερης σημασίας που ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση των παραλλαγών: «παραλλαγή ανησυχίας», που περιλαμβάνει τη Δέλτα και την Όμικρον, και «παραλλαγή ενδιαφέροντος».
Μιλώντας κατά την ίδια ενημέρωση από τη Γενεύη, ο σύμβουλος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε ότι 36 χώρες δεν έχουν φθάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης. Μεταξύ των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.