Τελευταίες Ειδήσεις

Νέα μέτρα: Τι οδήγησε την κυβέρνηση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60


Λίγες ημέρες μετά το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους με νέους περιορισμούς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα που εισάγουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με ποινή προστίμου σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.


Ηκυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες διαμήνυσε ότι αποκλείει την εφαρμογή ενός γενικού ή τοπικού lockdown, τη στιγμή που χώρες της Ευρώπης πριν ακόμα την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, προχώρησαν σε οριζόντιους περιορισμούς και λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων κατά του Covid-19. 


«Δεν είναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο».


Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προηγήθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τη χρησιμότητα και την ασφάλεια των εμβολίων για να σωθούν ζωές από τη μάχη με την πανδημία. 


Παράλληλα, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από κορωνοϊό και συγκεκριμένα 9 στους 10 συμβαίνουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες είναι και οι περισσότεροι εμβολιασμένοι. 


Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέντε ήταν τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας.


Ειδικότερα:


-«9 στους 10 θανάτους από Covid αφορουν πολίτες άνω των 60 ετών


- 7 στους 10 διασωληνωμενους ασθενείς είναι άνω των 60 ετών


- 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι


- τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.


- σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα». 


Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ηλικίας άνω των 60 χρόνων στην Πορτογαλία ανέρχεται στο εντυπωσιακό 99,5%. Από κοντά είναι και η Δανία με 99,1%, ενώ στη Σουηδία το ποσοστό φθάνει στο 93,1%. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι μεταξύ των άνω των 60 ετών ανέρχονται στο 83% περίπου.


Eπιπλέον, ενόψει των γιορτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ένα συμπληρωματικό μέτρο: τη διάθεση ενός δωρεάν self-test σε κάθε ενήλικο στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. 


Έτσι, οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο ή να έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022. Γι' αυτό θα υπάρχει και προτεραιότητα στο να κλείνουν ραντεβού. 


Σημειώνεται ότι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι άνω των 60 ετών ανέρχονται σε 520.000. Αν δεν το κάνουν, θα τους επιβληθεί ένα μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο κάθε μήνα μετά τις 16 Ιανουαρίου θα μπαίνει στην ΑΑΔΕ. 


Οι σχετικές ανακοινώσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την εξειδίκευση των μέτρων θα γίνουν αύριο από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.