Έρχεται απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα
Σφυροκοπά τη χώρα ο κορονοϊός δίνοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά το lockdown στην Αττική.
Οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες, καθώς θα αποτελέσουν τον δείκτη για το αν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το μοντέλο Θεσσαλονίκης και στο Λεκανοπέδιο, ενώ όπως όλα δείχνουν προσανατολίζεται σε απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό τα προσεχή Σαββατοκύριακα, για να προλάβει τους «πονηρούς» που θα επιλέξουν να «χαλαρώσουν» σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπου τα μέτρα είναι πιο ελαστικά, διασπείροντας και εκεί τον ιό.
Ουσιαστικά, το Μαξίμου με τη συμβολή των ειδικών θέλει να ενεργήσει άμεσα, προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη στη συμπρωτεύουσα, όπου οι Θεσσαλονικείς ταξίδευαν σε όμορους νομούς, εκτοξεύοντας και εκεί τα κρούσματα. Ο πρωθυπουργός άλλωστε προϊδέασε χθες για τη σοβαρότητα της κατάστασης λέγοντας: «Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει ακόμα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας με φράσεις – κλειδιά έδωσε το περίγραμμα του τι έρχεται, καθώς μεταξύ άλλων είπε:
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»
«Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε»
«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες» και
«Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό»
Τα «καμπανάκια» αυτά σε συνδυασμό με τα 2.166 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, το ρεκόρ των 542 νέων μολύνσεων στην Αττική αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων που αυξήθηκε κατά 16 σε ένα 24ωρο, φτάνοντας τους 169 είναι ενδεικτικά της κρισιμότητας της κατάστασης και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται ήδη τα δημόσια νοσοκομεία.
«Βράζει» η Αττική
Σταθερά ψηλά βρίσκεται σε κρούσματα η Αττική με το ιικό φορτίο στα λύματα να αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα».
Έρχονται τοπικά lockdown
Κοντά σε τοπικά lockdown βρίσκονται η Ροδόπη και η Λάρισα καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με την τελευταία γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, Ροδόπη και Λάρισα σημείωσαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα: 108 κρούσματα στη Ροδόπης, 106 κρούσματα στη Λάρισας. Στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων βρίσκεται και η Δράμα, καθώς δεν αποκλείεται να περάσει στη γκρι ζώνη και να ακολουθήσει το μοντέλο Θεσσαλονίκης.
Σε οριακή κατάσταση γιατροί και ΕΣΥ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται το σύστημα Υγείας, καθώς μειώνονται δραματικά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες».
Στην Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κορονοϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.
Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κορονοϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.