Τελευταίες Ειδήσεις

Ας πούμε επιτέλους αλήθειες…


Περί καταργήσεως του 2%

για ΕΟΔΕΑΠ, ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ

 

(Ας πούμε επιτέλους αλήθειες…)

 

Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες μπαράζ ανακοινώσεων – ερωτήσεων από βουλευτές της Μαγνησίας και όχι μόνο, αναφορικά με τα αιτήματα που έχουν θέσει οι εργοδοτικές ενώσεις των ιδιοκτητών – εκδοτών Περιφερειακών Εφημερίδων και αναρωτιέμαι με πόση μεγάλη ευκολία μπορεί κάποιος να πέσει σε λάθος εκτιμήσεις, αν δεν κάνει τον κόπο να ρωτήσει όσους γνωρίζουν, πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να ανοίξω μια παρένθεση. Βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι η διασταύρωση της είδησης, ή όσων κάποιοι σου μεταφέρουν σε ένα κείμενο. Και εδώ δεν μιλάμε πάντα για δημοσιογράφους… Κλείνω την  παρένθεση.

Πράγματι οι αναφορές των εργοδοτικών ενώσεων των ιδιοκτητών – εκδοτών Περιφερειακών εφημερίδων, θέτουν με σοβαρότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Περιφερειακός Τύπος στη χώρα μας. Είναι σχεδόν ταυτόσημες με την ανησυχίες των εργαζόμενων στο Τύπο. 

Ωστόσο σε όλα αυτά που υποστηρίζουν υπάρχει ένα μελανό σημείο. Πρόκειται για το αίτημα με το οποίο ζητούν την κατάργηση του 2% για τα επικουρικά ταμεία των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Όπως μου υπενθύμισε ο αγαπητός συνάδελφος και τέως Βουλευτής Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής, καθώς στα περισσότερα από αυτά που θα αναφέρω παρακάτω, ήμουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας στις συνεχείς τριμερής (Κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ) συσκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας ως συμμετέχων, όπως και πολλοί άλλοι που θα διαβάσουν το σημείωμα μου, η θέσπιση του πόρου του 2% για τον ΕΟΔΕΑΠ και τα Επικουρικά Ταμεία της Περιφέρειας ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ, έγινε ως εξής:

·        Το 2% νομοθετήθηκε για να διασφαλιστεί έσοδο για το Ταμείο που παρέχει υγειονομική ασφάλιση στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, επικούρηση και εφάπαξ. Μέχρι το 2017 που ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος, τα έσοδα των δημοσιογραφικών Ταμείων προέρχονταν από το Αγγελιόσημο που καταργήθηκε (στις 16/9/2016 με το άρθρο 38 του Ν. 4387/2016). Το αγγελιόσημο ήταν 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης και των δημοσιεύσεων (πολλοί εκδότες το εισέπρατταν αλλά δεν το απέδιδαν. Στην Περιφέρεια αυτό συνέβαινε με τις διαφημίσεις πανελλήνιου ενδιαφέροντος).

·        Μέχρι τότε, οι εκδότες - ιδιοκτήτες δεν κατέβαλλαν άλλες εισφορές για επικούρηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εφάπαξ, πέραν του αγγελιόσημου. Οι δε εκδότες της Περιφέρειας κατέβαλαν μόνο τις εισφορές της κύριας ασφάλισης και ούτε μία δραχμή ή μετέπειτα ευρώ, στην επικουρική ασφάλιση των δημοσιογράφων που εργαζόταν στις επιχειρήσεις τους.

·        Από το αγγελιόσημο εξασφαλιζόταν και η δαπάνη για την παροχή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, καθώς και πρόσθετης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  στους εργαζόμενους των ΜΜΕ της επαρχίας, μέσω των αλληλοβοηθητικών σωματείων ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ (Πελοπόννησος, νησιά, Θεσσαλία, Στ. Ελλάδα κ.ά). Με την κατάργηση του αγγελιόσημου τα επικουρικά ταμεία έμειναν χωρίς πόρους και χωρίς δυνατότητα να δίνουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

·        Ο νόμος 4498/2017 για τη διεύρυνση και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛΛ.), ενώ συμφώνησαν η Τρόικα και οι βασικοί εργοδοτικοί φορείς, όπως η ΕΙΤΗΣΕΕ (ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια), η ΕΡΤ, τοπικά κανάλια Αττικής, τα δημοτικά ραδιόφωνα και εμμέσως η ΕΙΗΕΑ (εφημερίδες)

·        Οι ιδιοκτήτες παραπονούνται ότι το 2% αποτελεί επιπλέον χαράτσι για τις επιχειρήσεις τους, όμως δεν λένε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου  έχουν καταργηθεί εισφορές συνολικά περίπου 4% επί των πωλήσεων που υπήρχαν υπέρ του δημοσιογραφικού Ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

·        Λένε ειδικά οι εκδότες - ιδιοκτήτες της επαρχίας ότι αδίκως πρέπει να πληρώνουν το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, διότι οι εργαζόμενοι στα Περιφερειακά ΜΜΕ δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ. Κάνουν λάθος, διότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημοσιογράφοι, και οι υπόλοιποι υπάλληλοι ασφαλίζονται και στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ από τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ παίρνουν αναλογικό μερίδιο τα επικουρικά ταμεία (ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ) της Περιφέρειας για τις παροχές τους, όπως ρητά αναφέρεται στον κανονισμό παροχών του ΕΔΟΕΑΠ.

·        Λένε, επίσης, ότι πρακτικά δεν έχει νόημα η εισφορά υπέρ ΕΔΟΕΑΠ για τους εργαζόμενους της επαρχίας, διότι οι υγειονομικές παροχές (γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) που καλύπτουν τον ΕΔΟΕΑΠ είναι στην Αθήνα. Δεν είναι έτσι. Μετά την ψήφιση του νόμου, ο ΕΔΟΕΑΠ ξεκίνησε τις συμβάσεις με γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα και στην επαρχία. Ήδη στο Βόλο έχουν συμβληθεί περίπου 40 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και διαγνωστικά, σύμφωνα με την επίσημη λίστα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ και θα προστεθούν κι άλλοι. Υπήρξε αναλυτικό σημείωμα της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε προς όλους τους εργαζόμενους.

·        Στη διαβούλευση με τους φορείς πριν την ψήφιση του 2%, οι καναλάρχες της Αθήνας είχαν προτείνει το ποσοστό να είναι 6%, άλλες εργοδοτικές Ενώσεις έλεγαν για 4% αρκεί να υπάρξουν και μέτρα στήριξης του Τύπου. Το 2% συμφωνήθηκε ως εργοδοτική εισφορά. Μετά άρχισαν οι αντιδράσεις από τα Περιφερειακά ΜΜΕ.

·        Όσο για τα μέτρα στήριξης του Τύπου, η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας, πάμπολλες φορές έχουν κρούσει το καμπανάκι κινδύνου, για το γεγονός ότι δεν προχωρούν, ενώ είχαν θεσμοθετηθεί. Υπάρχουν δε φόβοι για κατάργηση, γεγονός αδιανόητο αν επιβεβαιωθεί.

·        Όσοι διαμαρτύρονται για το 2%, δεν δέχονται αυτή η κατάργηση να συνοδευτεί με την επιβολή των νόμιμων εργοδοτικών εισφορών ως αντικατάσταση, καθώς στις αποδοχές εργαζομένων γίνεται παρακράτηση για ΕΔΟΕΑΠ που τις περισσότερες φορές δεν αποδίδεται.

 

Αυτά ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας. Το γεγονός ότι οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις όλων των ιδιοκτητών ΜΜΕ έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρώσουν τον πόρο του 2% και από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση, όλη αυτή η «κινητοποίηση» γεννά… περιέργους συνειρμούς.

Ας το αναρωτηθούν και οι βουλευτές που καταθέτουν τις αναφορές…

 

 

Για τη αντιγραφή

 

Δημήτρης Χορταργιάς

Πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.