Άρθρο Μ. Χατζηγάκη: «Ο υβριδικός πόλεμος του Ερντογάν»
Ο υβριδικός πόλεμος (hybrid warfare) αναφέρεται σε μια στρατιωτική στρατηγική που δεν εξαντλείται στα παραδοσιακά στρατιωτικά μέσα, αλλά χρησιμοποιεί ανορθόδοξες μεθόδους που δύναται να πλήξουν τον αντίπαλο: από την διασπορά ψευδών ειδήσεων και την ανάμειξη σε εκλογική διαδικασία άλλης χώρας μέχρι την εργαλειοποίηση μεταναστών για την δημιουργία εσωτερικού προβλήματος σε ξένη χώρα. Η Τουρκία, είναι προφανές πλέον, έχει επιλέξει να αξιοποιήσει «ανορθόδοξα όπλα» στο πλαίσιο ενός υβριδικού πολέμου για να πλήξει την Ελλάδα. Και αυτό είναι κεντρική πολιτική επιλογή του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.
Αυτό που διαφαίνεται σήμερα είναι ότι η επιλογή του Ερντογάν να στείλει χιλιάδες μετανάστες προς την Ευρώπη είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Κάποιοι μιλάνε για σύντομο «ατύχημα» που θα ακολουθήσει στο Αιγαίο και θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξελίξεις για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, ενώ άλλοι μιλάνε για ωμό εκβιασμό στην Ευρώπη για συμμετοχή της στις εξελίξεις στην Συρία. Ενδεχομένως να συμβαίνουν και τα δύο. Όμως, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Το σίγουρό είναι ότι κάτι έχει. Ότι υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο. Και αυτό οφείλει να το εξετάσει σε βάθος η Ελληνική κυβέρνηση γιατί πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν η απέναντι πλευρά κάνει το επόμενο της βήμα.
Σύμφωνα με τους New York Times ο ωμός εκβιασμός του Ερντογάν για Ευρωπαϊκή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Συρία δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Σε αντίθεση με προηγούμενες φορές του παρελθόντος ο σουλτάνος δεν μπλοφάρει. Αυτή την φορά εννοεί αυτά που λέει και είναι έτοιμος να τα κάνει πράξη.
Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να μας διχάσει (ένα πρώτο δείγμα είναι τα ψέματα Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα βυθίζει βάρκες) και να δημιουργήσει ένα βαθύ ρήγμα κυβέρνησης – κοινωνίας. Σε μεγάλο βαθμό οι τακτικές του υβριδικού πολέμου βασίζονται στον εσωτερικό διχασμό που αδυνατίζει τα εργαλεία μιας εκλεγμένης κυβέρνησης για στιβαρές και ρηξικέλευθες λύσεις. Επίσης, η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων, ειδικά στα νησιά, θα μας δημιουργήσει και οικονομικό πλήγμα στο κομμάτι του τουρισμού. Και σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση εδώ και δέκα χρόνια οποιοδήποτε πλήγμα – από τους μετανάστες μέχρι τον Κορωνοιό – μπορεί να αποσταθεροποιήσει την χώρα.
Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει ενωμένη. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν συναινέσουν σε μια εθνική γραμμή για το μεταναστευτικό. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας δεν έχουμε την πολυτέλεια για κοκορομαχίες. Οι ώρες απαιτούν υπευθυνότητα και πατριωτισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.