Τελευταίες Ειδήσεις

Η κυβέρνηση εξέθεσε με βίντεο στους 27 τη δράση των Τούρκων στον Έβρο



Ο Υπουργος Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημέρωσαν το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες, για την πίεση που δέχεται η Ελληνική Δημοκρατία σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εξωθήσει μετανάστες και πρόσφυγες προς την ΕΕ.
Σε ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε αναλυτικά, ότι η εισροή προς τα ελληνικά σύνορα είναι μεγάλη, καταγράφονται παράνομες είσοδοι στην Ελλάδα και το όλο συμβάν αποτελεί "εργαλειοποιήση των ανθρώπων για πολιτικούς λόγους" με "ενορχήστρωση από Τουρκία".
Όπως εξήγησε, δεδομένων αυτών, η Ελλάδα έχει άμεσα απαντήσει και έχει αυξήσει στο μάξιμουμ την επιτήρηση των συνόρων. Επίσης ανέστειλε την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για 1 μήνα. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για "τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ" και δήλωσε πως "βασιζόμαστε στην πολιτική στήριξη της ΕΕ και την αποτελεσματική αλληλεγγύη των Κρατών Μελών της".
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τον Τύπο πως "μετά τις πρώτες επιθέσεις της 28ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας ότι καμία παράνομη είσοδο δε θα επιτραπεί", καταγράφοντας ότι παρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες "έντονες και άγριες", αφενός "να σπάσουν το φράκτη 13 χιλιομέτρων στα σύνορα", αφετέρου "να επιτεθούν σε αστυνομικούς και στρατιώτες". "Όλα αυτά έχουν λάβει χώρα μπροστά στα μάτια των συνοριοφυλάκων της Τουρκίας που έδωσαν στους μετανάστες ακόμη και δακρυγόνα για να τα πετάξουν στις ελληνικές αρχές", σημείωσε.
Όπως είπε "σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά πίσω από τα σύνορα, υπάρχουν 10-15.000 μετανάστες που περιμένουν για μια παράνομη είσοδο. Επαναλαμβάνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει χωρίς νόμιμα έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να μπει στη χώρα θα κρατείται. Η Ελλάδα όπως και η ΕΕ θέλει ασφαλή σύνορα και αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα έχουμε", κατέληξε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε ότι όλο αυτό "δεν είναι αυθόρμητη κίνηση μεταναστών. Είναι εργαλειοποίηση απελπισμένων, απειλώντας την ΕΕ". Σημείωσε δε ότι "από τον περασμένο Ιούλιο, μόλις είχαμε αναλάβει, το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το κύμα περισσότερο από 6 μήνες". Υπενθύμισε δε ότι "και άλλες δηλώσεις αντίστοιχου περιεχομένου έχουν επαναληφθεί από διάφορα επίπεδα της Τουρκίας". Σχολίασε μάλιστα πως "αυτού του είδους τα σχόλια είναι ανοιχτή πρόσκληση για τους λαθρομεταφορείς και τους μετανάστες να πάνε κοντά στα σύνορα. Σαν πρόσκληση είναι απόδειξη ξεκάθαρη ότι η Άγκυρα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές" και χαρακτήρισε αυτή την πολιτική ως αντιπαραγωγική καθώς "αν χρησιμοποιείς αυτές τις απειλές για περαιτέρω χρηματοδότηση, δεν λειτουργεί. Γιατί τα Κ-Μ λένε δεν απειλούμαστε".
Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι "μιλάμε με βάση στοιχεία και όχι ως Έλληνες κατά των Τούρκων". Ο Υπουργός Επικρατείας επεσήμανε την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων από τη Τουρκία, καθώς οελληνικός στρατός και αστυνομικοί δε χρησιμοποίησαν ποτέ όπλα κατά μεταναστών. Σημείωσε δε ότι "δε θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε το τεράστιο αριθμό των αιτημάτων ασύλου αν οι διαδικασίες συνεχίζονταν", ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν από το μήνα. Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας καθώς η απόφαση βασίζεται σε άρθρο για προστασία της δημόσιας ασφάλειας και υγείας.
Τέλος ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως για το μέλλον απαιτείται μια "ισορροπημένη προσέγγιση" από την ΕΕ με καταμερισμό και αλληλεγγύη, με ένα δυνατό μηχανισμό επιστροφών και μια αποτελεσματική πολιτική της ΕΕ κατά των λαθρομεταφορέων.
Ο Υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του σημείωσε ότι όλα τα χρήματα για Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο.
Το βίντεο που έδειξαν 
Στο βίντεο, που παρουσίασε ο Ελληνας υπουργός Επικρατείας, παρουσιάζεται η τουρκική προπαγάνδα και οι προσπάθειες της Αγκυρας να στείλει όσους περισσότερους μετανάστες μπορεί στην Ελλάδα, μισθώνοντας πούλμαν.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου
Έκκληση στην Τουρκία να επιστρέψει άμεσα στην εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες για πολιτική πίεση, πραγματοποίησαν οι 27 Υπουργοί Εσωτερικών, που συνήλθαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, εγκρίνοντας ταυτόχρονα τα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα μέσω της FRONTEX και πρόσθετης χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως υποστηρικτικό για την Ελλάδα και η κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη από το κείμενο. "Η συζήτηση που κάνουμε αφορά την παρούσα κατάσταση κρίσης", ανέφερε η ίδια πηγή και σημείωσε ότι για το μέλλον, "η ανακατανομή των προσφύγων παραμένει σταθερή πολιτική της Ελλάδας". 
Σημείωσε μάλιστα ότι "είχαμε 14 Κ-Μ που προσέφεραν συνεισφορές στο πλαίσιο της FRONTEX και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Αυτές οι προσφορές θα κλειδώσουν στο τακτικό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων". Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι "το μέτρο της μη αποδοχής αιτήσεων ασύλου, είναι μόνο προσωρινό και θα αποσυρθεί αν επιστρέψουμε στην κανονικότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.