Έργα τέχνης στο… πιάτο σας από τον Καλαμπακιώτη «μάγο της σοκολάτας»
Ο Γιώργος Αυγέρος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», εκμυστηρεύεται πως από μικρός ασχολήθηκε με την κεραμική, την αγιογραφία και την ξυλογλυπτική, αλλά η «έκρηξη» μέσα του έγινε όταν είδε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο ζαχαροπλάστες δημιουργούσαν γλυπτά από σοκολάτα. Έτσι παραδόθηκε όπως λέει στην τρέλα τής ιδέας ότι «η τέχνη μπορεί να φαγωθεί».
Εγκατέλειψε την Καλαμπάκα Τρικάλων, για να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη ζαχαροπλαστική και να παντρέψει την αγάπη του για την τέχνη με τη λατρεία του για τη σοκολάτα. Γρήγορα καθιερώθηκε στον χώρο και κατέκτησε σημαντικές διακρίσεις, όπως χρυσό βραβείο στον Πανελλαδικό – Βαλκανικό διαγωνισμό καλλιτεχνικής σύνθεσης σοκολάτας.
«Όλοι θέλουν να γευτούν ένα έργο τέχνης»
«Με αφέλεια και ρομαντισμό ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική τέχνη. Με διάφορες τεχνικές προσπαθώ να δίνω στη σοκολάτα υφές και εμφανίσεις που δεν παραπέμπουν σε κάτι φαγώσιμο, αλλά σε υλικά όπως το σίδερο, το ξύλο και η πέτρα», επισημαίνει και εξομολογείται ότι αγαπημένη του στιγμή είναι να βλέπει την έκπληξη των ανθρώπων που καταναλώνουν τα ιδιαίτερα γλυκά του.
«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν αυτά τα αντικείμενα, αρχικά θεωρούν ότι είναι από πορσελάνη ή ξύλο και μένουν έκπληκτοι όταν ενημερώνονται ότι είναι από σοκολάτα! Τότε αφήνουν οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους, διότι θέλουν να καταναλώσουν τα σοκολατένια γλυπτά» περιγράφει ο executive pastry chef και συνεχίζει λέγοντας ότι δεν εμποδίζει την κατανάλωση τους, αφού «η μοναδικότητα των καλλιτεχνημάτων αυτών είναι ότι όλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να γευτούν ένα έργο τέχνης».
«Η «Γκερνίκα» είναι το αγαπημένο έργο που έχω δημιουργήσει, είναι ένα πολύπλοκο και δύσκολο έργο τέχνης, εργάστηκα πάρα πολύ σκληρά, μου πήρε πολλές εβδομάδες και 60 κιλά σοκολάτας, για να το ολοκληρώσω. Ωστόσο όταν το ολοκλήρωσα και παρουσιάστηκε στο Εργοστάσιο σοκολάτας, το αποτέλεσμα πιστεύω ήταν καλό» σημειώνει.
«Η Ελλάδα έχει να μας δώσει ακόμα πράγματα»
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει να μας δώσει ακόμα πράγματα, αλλά και εμείς να προσφέρουμε στην Ελλάδα. Χρειάζεται βασικά αγάπη σε αυτό που κάνουμε και συνεχής εξέλιξη, να μη σταματάμε ποτέ. Αυτό κάνω και εγώ, μόλις ολοκληρώνω κάτι, αμέσως θέτω νέους στόχους, είμαι σε εγρήγορση» τονίζει απαντώντας στο ερώτημα γιατί παραμένει στην Ελλάδα, ενώ του έχουν γίνει πολλές προτάσεις για να εργαστεί στο εξωτερικό.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της γαστρονομίας υπογράμμισε ότι «η γαστρονομία έχει κάνει τεράστια βήματα και είναι πλέον πολύ διαδεδομένο να δημιουργείς και να αντιγράφεις πιστά αντικείμενα ή φρούτα που όμως όταν κάποιος τα γευτεί εκπλήσσεται, καθώς η γεύση τους είναι γλυκιά».
Όσο για το αγαπημένο του είδος σοκολάτας, δεν είναι άλλο από την κλασική σοκολάτα υγείας, αν και όπως λέει «έχουν βγει και νέα είδη σοκολάτας, όπως η λευκή καραμελωμένη αλλά και η ροζ σοκολάτα, που πρόσφατα έχει προκύψει από μια ειδική ποικιλία σπόρου κακάου. Υπάρχει εξέλιξη και σε αυτόν τον τομέα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.