Μικέλης Χατζηγάκης: «6 προτάσεις για την οικονομία»
Έξι συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις κατέθεσε ο Τρικαλινός οικονομολόγος Μικέλης Χατζηγάκης οι οποίες θα βοηθήσουν στην τόνωση της Ελληνικής οικονομίας. Η Ελληνική οικονομία έχει υποστεί ένα μεγάλο σοκ τα τελευταία οκτώ χρόνια και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές. Παρακάτω, παραθέτουμε τις 6 συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις του Μικέλη Χατζηγάκη:
1. 1. Εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου έτσι ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να στηρίξουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σήμερα, υπάρχουν εταιρίες ζόμπι που δεν τις αγοράζει κανείς, ούτε επενδύει κανείς, γιατί φοβάται τις οφειλές στο ΙΚΑ και το μπλέξιμο με το κράτος. Μια ξεκάθαρη αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου θα είναι ένα σημαντικό βήμα στο ξεμπλοκάρισμα της αγοράς και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.
2. 2. Στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: Αλλαγή του Νόμου 4307/2014 για την στήριξη της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, οι διαγραφές χρεών στις επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνονται όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από το δημόσιο. Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το ποσό των διαγραφών που θα λάβει ο οφειλέτης με την ένταξη του στον νόμο δεν θα φορολογείται ως έκτακτο κέρδος.
3. 3. Πολιτική σταθερότητα: Να απαγορεύεται ρητά από το σύνταγμα η διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών. Έτσι οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θα έχουν ένα ξεκάθαρο οπτικό πεδίο 4 ετών να επενδύσουν στην χώρα. Από το 2009 μέχρι το 2015 η Ελλάδα διεξήγαγε 5 εκλογικές αναμετρήσεις – δηλαδή σε 6 χρόνια είχαμε πάει 5 φορές στις κάλπες. Οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις είναι απαγορευτικές για οποιονδήποτε θέλει να βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα.
4. 4. Αύξηση αφορολογήτου: Η μείωση του αφορολογήτου που πέρασε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (και θα εφαρμοστεί το 2020) χτυπάει κατεξοχήν τα χαμηλά στρώματα με αποτέλεσμα ένας μισθωτός των 600 ευρώ μηνιαίως να καταβάλει 600 ευρώ ετησίως σε φόρο. Η αύξηση του αφορολογήτου είναι απαραίτητη όχι μόνο για να διορθωθεί η αδικία στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αλλά και για να επιτρέψει σε αυτούς να αυξήσουν την κατανάλωση τους, η οποία θα ενισχύσει την ζήτηση και θα τονώσει την οικονομία.
5. 5. Δραστική μείωση της φορολογίας: Η μείωση της φορολογίας είναι ένα από τα κλειδιά για να βγει η χώρα από το οικονομικό τέλμα. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένες μειώσεις φόρων όπως π.χ. μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση στο φόρο επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή στο 11%, κτλ. Οι μειώσεις φόρων θα είναι η αιχμή του δόρατος της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα δώσει ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
6. 6. Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων: Σε μια χώρα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, χρειάζονται 6 μήνες για να βγάλει κάνεις άδεια. Συνεπώς, χρειάζεται απλοποίηση (π.χ. μέσω ηλεκτρονικοποίησης) των διαδικασιών που θα διευκολύνει νέες επιχειρήσεις να γεννηθούν και να δώσουν δουλειές σε Έλληνες πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.