Η θέση της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας για την αναρρίχηση στα Χάσια
Για μια ακόμη φορά, γινόμαστε μάρτυρες (μέσω των τοπικών ΜΜΕ), συναντήσεων, κινήσεων και δράσεων, διαφόρων, με σκοπό την δημιουργία του πολύδιαφημιζόμενου, ‘Αναρριχητικού Κέντρου Χασίων’ (Ως ορειβάτες- αναρριχητές, μας ξενίζει η λέξη «κέντρο», της οποίας δεν κατανοούμε την έννοια και σημασία της).
Όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα μέσω των ΜΜΕ (Οι απόψεις της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας για την αναρρίχηση στον Γάβρο- Αγ. Δημήτριο 19/11/2015), αλλά και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την ‘Ομάδα πρωτοβουλίας Χασίων’, αλλά και με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Χασίων (11/12/2015), είμαστε ιδιαίτερα θετικοί στην ανάπτυξη των ορεινών αθλημάτων και δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, ως αυτό προκύπτει και από το καταστατικό της Ο.Λ. Καλαμπάκας (η προσπάθεια συνεργασίας από πλευράς της Λέσχης, με τους προαναφερόμενους, δεν ευδοκίμησε).
Δυστυχώς όμως έχουμε λόγους να πιστεύουμε (από επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις διαφόρων τοπικών παραγόντων (και όχι μόνο), ότι απώτερος σκοπός και σκέψεις κάποιων εκ των βασικών υποστηρικτών του έργου (όπως προτείνεται στη σημερινή του μορφή), είναι ουσιαστικά η χρήση της περιοχής ως άλλοθι, για την απαγόρευση και εκδίωξη των αθλημάτων αυτών από τα Μετέωρα, και όχι η καθαυτού ανάπτυξη της εκεί περιοχής (Τυχόν απαγορεύσεις στα Μετέωρα, όπως αυτές που προτάθηκαν στο ΠΔ,, θα είναι αποτρεπτικές και ουσιαστικά θα σταματήσουν τις επισκέψεις και την παραμονή ορειβατών- αναρριχητών και στην ευρύτερη περιοχή).
Όπως έχουμε τονίσει, κατά την εκπόνηση του αναρριχητικού σκέλους της μελέτης -από μέλη του συλλόγου μας- η ανάπτυξη ενός πεδίου με αναρριχητικές διαδρομές στο Γάβρο (80 προβλέπει η μελέτη, όσες σχεδόν έχει ένας μόνο βράχος στα Μετέωρα, η Ντούπιανη), μόνο επικουρούμενο από το πεδίο των Μετεώρων μπορεί να λειτουργήσει (όσο λειτουργήσει με τις παρούσες συνθήκες).
Αυτά βέβαια για τότε. Μετά το πέρασμα τόσων ετών, την ανάπτυξη της αθλητικής αναρρίχησης –παγκοσμίως- και τη δημιουργία πλήθους αναρριχητικών πεδίων, σχεδόν σε κάθε πρόσφορη περιοχή γίνεται πασιφανές ότι η μελέτη (ως προς το αναρριχητικό της σκέλος τουλάχιστον), καθίσταται άκαιρη, άκυρη και ξεπερασμένη.
Παρόλα αυτά ως ντόπιοι ορειβάτες- αναρριχητές, με αγάπη και μεράκι για τον τόπο μας, οι οποίοι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την ανάπτυξή του μέσω των ορεινών δραστηριοτήτων, θεωρούμε ότι λύσεις σύγχρονες και ρεαλιστικές, για το Γάβρο υπάρχουν. Ίσως όχι στο βαθμό και το εύρος, που διατείνονται κάποιοι, αλλά σίγουρα σε μεγαλύτερο βαθμό από σήμερα.
Θεωρούμε ότι στο Γάβρο πρέπει να αναπτυχθούν άλλου είδους διαδρομές, τύπου Via ferrata και Via Cordata, τελείως διαφορετικές από ότι υπάρχει μέχρι σήμερα, με σκοπό η περιοχή να αναδειχθεί ως πάρκο περιπέτειας, αναφερόμενο σε όσο πιο ευρύ φάσμα επισκεπτών.
Εξάλλου πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα πεδία δραστηριότητας, επιλέγονται από τους ίδιους τους ορειβάτες- αναρριχητές και όχι από τα πολιτικά πρόσωπα, τους τοπικούς παράγοντες ή διάφορους προσκολλούμενους, με βλέψεις αλλότριες του αντικειμένου.
Είμαστε λοιπόν στην διάθεση κάθε αρμόδιου να αναπτύξουμε τις απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς μας σχετικά με το θέμα, όπως έχουμε κάνει ήδη παλαιότερα και να προτείνουμε λύσεις που θα καταστήσουν τη μελέτη πιο σύγχρονη, πιο ρεαλιστική και πιο λειτουργική, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης της εκεί τοπικής κοινωνίας, αλλά και προσπαθώντας να αξιοποιηθεί λογικά και αποτελεσματικά και το τελευταίο ευρώ που θα δαπανηθεί για το σκοπό αυτό (Βλέπε φαράγγι Κρύο Ρέμα το οποίο ουσιαστικά εγκαταλείφτηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ουδείς έλαβε υπόψη τη γνώμη των ορειβατών) .
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά ότι:άλλο αναρριχητικό πεδίο και άλλο προορισμός. Άλλο Μετέωρα, άλλο Άλπεις, άλλο Κάλυμνος, άλλο Θεόπετρα και άλλο Γάβρος …
Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.