Τελευταίες Ειδήσεις

Ομιλία για τη νόσο του Πάρκινσον, στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας του Δρος Χρίστου Χ. Λιάπη


Ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης ΜD, MSc, PhDθα μιλήσει στη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας (Ρόδου 9, 42200), την Τρίτη 2 Μαίου 2017, στις 18:00,  με θέμα: "Επιστροφή στο Μέλλον". Μύθοι και πραγματικότητες για τη νόσο του Πάρκινσον. Ολιστική προσέγγιση και θεραπευτικές παρεμβάσεις. 
Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικά: 
         Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος με συχνότητα εμφάνισης που κυμαίνεται από 0,5 έως 1% στον γενικό πληθυσμό και έως 2% σε άτομα άνω των 60 ετών. Κύρια συμπτώματά της ειναι ο τρόμος ηρεμίας, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία (που ευθύνονται για τις παρατηρούμενες διαταραχές βάδισης και ισορροπίας) καθώς και οι εκδηλώσεις από την ψυχική σφαίρα, με κυριότερες την κατάθλιψη και τις συμπεριφορικές και νοητικές διαταραχές. Η νόσος χαρακτηρίζεται από προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων της, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά, την εργασία και τη γενικότερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Από το 1817 που  η νόσος περιεγράφηκε, ως "τρομώδης παράλυση", από τον Βρετανό γιατρό James Parkinson, η επιστημονική έρευνα έχει αποδώσει ευεργετικούς καρπούς με νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις οι οποίες βελτιώνουν τα συμπτώματα συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του καθημερινού σωματικού και ψυχολογικού βάρους των ασθενών. Πρόσφατα ερευνητικά πορίσματα Ελλήνων, μάλιστα, επιστημόνων υπόσχονται μελλοντική θεραπευτική προοπτική, η οποία αφενός θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και αφετέρου θα απαλύνει τα συμπτώματα.
 Τον επικεφαλής ερευνητή κ. Δημήτριο Βασιλάτη, του Ιατροβιολογικού Ιδρύματος της Ακαδημίας Αθηνών, έχω την τύχη και την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικώς. Μέχρις ότου, όμως, τα θετικά ερευνητικά δεδομένα μπορέσουν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στην καθημερινή κλινική πράξη, η ολιστική προσέγγιση της νόσου, η σωστή ενημερωση των ασθενών, των συγγενών και των φροντιστών τους και η ανάληψη δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον και την υποστήριξή τους στον άνισο αλλά αξιοθαύμαστο καθημερινό τους αγώνα. 
Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά  η πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Κλαμπάκας, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης με θέμα: "Επιστροφή στο Μέλλον". Μύθοι και πραγματικότητες για τη νόσο του Πάρκινσον. Ολιστική προσέγγιση και θεραπευτικές παρεμβάσεις". Για την πρωτοβουλία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και το Προσωπικό της Βιβλιοθήκης, διότι η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί ένα θέμα το οποίο, πέραν της ιατροκοινωνικής του διάστασης, η οποία άπτεται του επιστημονικού μου πεδίου, έχει και έντονο προσωπικό συναισθηματικό φορτίο για εμένα, καθώς από αυτήν υπέφερε ο πατέρας μου, απόστρατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρυσόστομος Χ. Λιάπης. Επί 13 συναπτά έτη τον είδα να μάχεται με γενναιότητα και αξιοπρέπεια τη νόσο, προσπαθώντας να συνδάμω, ως γιος και ως φροντιστής στη βελτίωση της καθημερινότητάς του, ώσπου στο τέλος -και ενώ διήγαγα το 5ο έτος των σπουδών μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης- έχασε τον άνισο αγώνα με τη νευροεκφυλιστική αυτή ασθένεια. 
Με την εκδήλωση της προσεχούς Τρίτης, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας, σωστής ενημέρωσης, αισιοδοξίας και επιστημονικής συμβουλευτικής αρωγής σε όλους τους πάσχοντες από τη νόσο και τις οικογένειές τους.

Με σύμβολο τη χαρακτηριστική ερυθρόλευκη τουλίπα, η οποία έχει καθιερωθεί, καθώς προέκυψε -με επιτυχή διασταύρωση άλλων ποικιλιών- από τον Ολλανδό διακεκριμένο κηπουρό J.W.S. Van der Wereld, ο οποίος έπασχε από τη νόσο και αποφάσισε να ονομάσει τη συγκεκριμένη τουλίπα "Τουλίπα του Πάρκινσον" (Parkinson's Tulip) προς τιμήν του γιατρού James Parkinson που πρωτοπεριέγραψε την πάθησή του.
Και με τίτλο "Επιστροφή στο μέλλον",  εμπνευσμένον από την ταινία "Back to the Future" με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Τζέι Φοξ, ο οποίος, αφού διαγνώστηκε με νεανικής έναρξης νόσο του Πάρκινσον, ίδρυσε το Michael J. Fox Foundation, με στόχο τη συγκέντρωση κονδυλίων για την προαγωγή της έρευνας πάνω στη νόσο και τη σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. 
Ο τίτλος αυτός εκφράζει, μεταφορικά, την επιθυμία ανάσχεσης της προοδευτικά επιδεινούμενης πορείας της νόσου και επιστροφής στην προτέρα κατάσταση της υγείας των ασθενών. Μια επιστροφή που μπορεί να γίνει μόνον μέσα από τις θεραπευτικές ερευνητικές ανακαλύψεις τις οποίες υπόσχεται το μέλλον.


Σύντομο Βιογραφικό του ομιλητή:
Ο Δρ. Χρίστος Χ. Λιάπης ΜD, MSc, PhD, αποφοίτησε το 2003 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε το Αγροτικό του στα ορεινά χωριά της Καλαμπάκας και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο των Βετεράνων του Αμερικανικού Στρατού, Veteran Affairs Hospital στο Ann Arbor του Michigan. Ειναι κάτοχος και δευτέρου Μεταπτυχιακού Διπλώματος, στη Διεθνή Ιατρική και τη Διαχείριση Κρίσεων Υγείας, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετείχε στις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου στην Αφρική.
Εκπαιδεύτηκε στην Ά Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου Αθηνών και ειδικεύτηκε περαιτέρω στις Συναισθηματικές Διαταραχές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης των Η.Π.Α. Εργάζεται ως Ψυχίατρος στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς " Άγιοι Ανάργυροι" και προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Συντονιστής στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Έχει εκπαιδευτεί σε ψυχαναλυτικού και γνωσιακού προσανατολισμού ψυχοθεραπείες και ειναι Διδάκτωρ Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εχει πολλές συμμετοχές και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά Ψυχιατρικά και Ιατρικά Συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων του σε περιοδικά και βιβλία του κλάδου του.
Διηγήματα, δοκίμια και ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς. Παράλληλα με το κλινικό και ερευνητικό του έργο αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και εμφανίζεται στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έφεδρος Ανθυπολοχαγός και ο ίδιος, είναι εγγονός του Ήρωα του Ελληνοαλβανικού Έπους, Εφέδρου Υπολοχαγού Δημητρίου Ζιώγα, το όνομα του οποίου φέρει τιμητικώς το Στρατόπεδο της Καλαμπάκας και γιος του αποστράτου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας Χρυσοστόμου Λιάπη και της Φρειδερίκης Λιάπη-Ζιώγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.