Τουρκική πρόκληση: Το Αγαθονήσι μας ανήκει


Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους χάρτες είναι τουρκικό έδαφος. Αυτό που έκανε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση, είναι παιδιάστικη Με μια πρωτοφανή δήλωση, η Άγκυρα, μέσω του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκων Υποθέσεων,Ομέρ Τσελίκ κάνει ένα βήμα παραπάνω από τη γνωστή θεωρία της περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και «βαφτίζει» τουρκικό το Αγαθονήσι! 

Η Αθήνα αντέδρασε αμέσως, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας και καταγγέλλοντάς την στη Διεθνή Κοινότητα και στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

ΥΠΕΞ : «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα»

Ο Τούρκος υπουργός εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, που είχε επισκεφθεί ανήμερα το Πάσχα το Αγαθονήσι.



Ομέρ Τσελίκ (Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) : «Αυτός ο υπουργός Άμυνας είναι κάποιος που δεν τον λαμβάνει κανείς σοβαρά. Όχι μόνο δεν έχει το βάρος του υπουργού Άμυνας, δεν έχει καν το βάρος του πολιτικού.  Είναι εκεί ως εκπρόσωπος ενός ακροδεξιού κόμματος και κάνει πολιτική επαρχιώτικη».

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κάλεσε μάλιστα τη χώρα μας να επιστρέψει αμέσως στην Τουρκία τους «δολοφόνους», όπως χαρακτήρισε τους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Σήμερα δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 μπήκαν στο Αιγαίο από την περιοχή της Λήμνου και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 επιφυλακής του νησιού, ενώ ένα τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 μπήκε από τη Ρόδο και πέταξε προς το FIR Λευκωσίας.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, όπως και η έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει σε Σκόπια και Αλβανία, συζητήθηκαν στην πρωινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν λεπτομέρειες.

Εκτός από το Αιγαίο, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση και στην Κύπρο .  Ήδη, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» πλέει στα "χωρικά ύδατα" του ψευδοκράτους στην περιοχή που βλέπετε και θα βρίσκεται εκεί για υποθαλάσσιες έρευνες μέχρι τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, η Τουρκία θα διεξάγει την Παρασκευή ασκήσεις πυρών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα 6,10 και 11, ενώ αύριο και μεθαύριο θα κάνει ασκήσεις πυρών στη θάλασσα των κατεχομένων.

Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακές φωτογραφίες από την τετραήμερη επιχειρησιακή εκπαίδευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ . Η εκπαίδευση περιελάμβανε και άσκηση επίθεσης Μηχανοκινήτου Τάγματος Πεζικού, με την υποστήριξη Αρμάτων και Πυροβολαρχίας, με χρήση πραγματικών πυρών.

H ιστορία ούτε διαγράφεται, ούτε παραγράφεται … παρά τους θρασύτατους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ , πως  το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί.  Μία λαϊκή αφίσα του 1940 που βρίσκεται στις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις αμφισβητήσεις των γειτόνων.

Η αφίσα απεικονίζει την κατάληψη του Αγαθονησίου από τον Βάσο Βεργή από τη Σάμο, που κατατρόπωσε την Ιταλική Φρουρά του νησιού, μια και το νησί ήταν κατεχόμενο από τους Ιταλούς όπως όλα τα Δωδεκάνησα, και θεωρήθηκε η πρώτη αντιστασιακή πράξη του πολέμου (18/10/1040). Η ηρωική πράξη του Βεργή, απασχόλησε τις εφημερίδες της εποχής,, με χαρακτηριστικούς πρωτοσέλιδους τίτλους όπως «Ηρωική πράξις Δωδεκανησίων» (Καθημερινή)  και  «Οι Δωδεκανήσιοι  θαλασσόλυκοι» (Ασύρματος). Η αφίσα περιέχεται στο λεύκωμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος με τίτλο : «Το έπος του '40, λαϊκή εικονογραφία».

Η κατάληψη του Αγαθονησίου

Τη νύχτα της 17ης προς 18η Νοεμβρίου 1940, ο Δωδεκανήσιος γιατρός Βάσος Βεργής μαζί με 14 φίλους του συμπολιτες ξεκίνησαν από τη Σάμο με ένα βενζινοκάικο και αποβιβάστηκαν στο Αγαθονήσι (ή Αρχάγγελο), ένα νησάκι με ελάχιστους κατοίκους, και μικρή ιταλική φρουρά, περίπου ένα μίλι από τη Λέρο. Εκεί, σύμφωνα με το σκοπό της αποστολής τους, επετέθηκαν κατά της ιταλικής φρουράς του νησιού, σκότωσαν δύο ή τρεις Ιταλούς ναύτες και απήγαγαν τέσσερις καραμπινιέρους. το πρωί της επόμενης μέρας, την 18η Νοεμβρίου, επέστρεψαν στη Σάμο.

Το εγχείρημα του Βάσου Βεργή και των συντρόφων του, η πρώτη πράξη της Εθνικής μας Αντίστασης κατά τον πόλεμο του 1940-41, προκάλεσε φαιδρά σχόλια σε βάρος των Ιταλών στον διεθνή τύπο, ιδιαίτερα όταν ιταλικά αντιτορπιλικά, για αντίποινα, βομβάρδισαν την επομένη το Τηγάνι της Σάμου, άοπλη πολίχνη και αργότερα το νησί Κίναρο, με μόνους κατοίκους μία πενταμελή οικογένεια και τις κατσίκες τους. Τις επόμενες μέρες ο Ιωάννης Μεταξάς κάλεσε στην Αθήνα τους γενναίους του Βάσου Βεργή και τους παρασημοφόρησε στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Το εγχείρημα του Βεργή έγινε δεκτό από το λαό μας σας πράξη εκδίκησης για όσα υφίσταντο οι Δωδεκανήσιοι από την Ιταλική κατοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.