Τελευταίες Ειδήσεις

Πούτιν-Τραμπ ψάχνουν κοινό βηματισμό και η Ε.Ε. …χαριεντίζεται



- Τη στιγμή που η Σλοβενία ετοιμάζει το έδαφος για να υποδεχθεί τους δύο παγκόσμιους ηγέτες, το ευρωσύστημα δημιουργεί εχθρικό κλίμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΡΟΣΣΙΟΥ

Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα των ολιγαρχών της υφηλίου δεν μπορεί επουδενί να αποδεχθεί τη νέα κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται στην παγκόσμια κοινότητα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον πολυπολικό κόσμο (εντελώς αντίθετο με την μονοπολικότητα των Παγκοσμιοποιητών), για τη δημιουργία του οποίου μέγιστη συμβολή έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Και προφανώς, γι αυτό το λόγο, αμφότεροι βρίσκονται στο στόχαστρο τόσο των σκληροπυρηνικών Αμερικανών, όσο και των εκπροσώπων του ευρωσυστήματος, που ορισμένοι εκ των οποίων ονειρεύονται αναβίωση αυτοκρατοριών, της εποχής του Λουδουβίκου.
Επί του προκειμένου, ο αμερικανός γερουσιαστής Lindsey Graham, ευρισκόμενος στο Μόναχο για το καθιερωμένο συνέδριο για την διεθνή ασφάλεια, αιτιολογώντας το παραπάνω σκεπτικό, είπε απίστευτα πράγματα για την Ρωσία. Όπως είπε ο ίδιος, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις, ένεκα των υποτιθέμενων διαδικτυακών παρεμβάσεων της Μόσχας στις εκλογές των ΗΠΑ. Και μάλιστα προέβλεψε ακόμη ότι η Ρωσία θα πράξει το ίδιο και στις επικείμενες γερμανικές εκλογές! Και κλείνοντας αυτό το λογίδριο που δεν αντέχει της στοιχειώδους κριτικής είπε το κορυφαίο ότι, “αυτή η χρονιά είναι χρονιά που θα ρίξουμε κλωτσιές στον κώλο της Ρωσίας”. Και βέβαια, δεν πρόκειται για σοβαρή περίπτωση αλλά είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Στην εδώ πλευρά ωστόσο, και ειδικά στα Βαλκάνια, έχουμε ένα διαφορετικό σκηνικό, με τη γνωστή φιλορωσική στάση σχεδόν της πλειοψηφίας των βαλκανικών κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και φιλοδυτικός ο προσανατολισμός της, κινείται και η κυβέρνηση της Σλοβενίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μόναχο, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει την κορυφαία συνάντηση Πούτιν - Τραμπ. Καθησύχασε ωστόσο το ευρωσύστημα, λέγοντας μα μην ανησυχούν ορισμένοι ότι τα συμφέροντά τους θα μπορούσαν να απειληθούν από τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ! 
Και η απάντηση με νόημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν ότι η πόλη της Λουμπλιάνας είναι ένα “ωραίο μέρος για τέτοιου είδους συναντήσεις”. Όμως, πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, είπε με νόημα ο ίδιος. Στη διάρκεια πάντως της συνάντησής του με τον Σλοβένο πρόεδρο εκφράστηκε θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Επιμένει ο Τραμπ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει. Στη συνέντευξή του, λίγες ημέρες πριν, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τον Πούτιν με οποιοδήποτε τίμημα και θα αποφύγει έναν πυρηνικό,πόλεμο! “Θα συνεργαστώ με τον Ρώσο ηγέτη, με κάθε κόστος, ακόμη και να σήμαινε αυτό για μένα πολιτική καταστροφή. Είναι πολύ καλύτερο να έχουμε καλές σχέσεις με τη Μόσχα από το να προετοιμαζόμαστε για ατομική σύγκρουση”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ευθέως τα Μέσα ενημέρωσης για το κλίμα τρομοϋστερίας που καλλιεργούν για τις σχέσεις με την Ρωσία και αυτό στάθηκε αφορμή να δεχθεί ο ίδιος ένα νέο μπαράζ εχθρικών προς το πρόσωπό του δημοσιευμάτων από τα διεθνή αλλά πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ. “Οι περισσότεροι θα ήθελαν να έχουμε μια καλή σχέση με τη Μόσχα, ωστόσο, λόγω της δημοσίευσης των ψευδών, αηδιαστικά ψευδών ειδήσεων, οι Αμερικανοί θα το εκλάβουν αυτό κατά πάσα πιθανότητα ως αδυναμία. Αύριο θα πουν: Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία. Είναι φρικτό”, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος και διευκρίνισε ωστόσο, ότι “δεν είναι τρομακτικό. Αυτό είναι καλό. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια ισχυρή πυρηνική δύναμη, και θα εξακολουθούμε να είμαστε”.
Τι κάνει η Ε.Ε.
Μπορεί λοιπόν οι δύο παγκόσμιοι ηγέτες να προσανατολίζονται σε έναν κοινό βηματισμό, βοηθούντος και ορισμένων ηγετών της κεντρικής Ευρώπης, στην ίδια την Ε.Ε. η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Αν θέλουμε να την αποτυπώσουμε σε ένα γενικό συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη δεν ξέρει τι να κάνει με τον Πούτιν, αλλά ούτε και με τον Τραμπ. Έχουμε ωστόσο το πρωτοφανές, συνεχή ευρωπαϊκά δημοσιεύματα, να δημιουργούν αρνητικό κλίμα για το ενδεχόμενο αποκατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας! Σε επίπεδο κορυφής, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συναντώνται στις Βερσαλλίες στις 6 Μαρτίου για να συζητήσουν την «κλιμάκωση στις σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Αμερικής του Ντόναλντ”, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche, τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να διακρίνουν ποια θα είναι η πολιτική Τραμπ προς την Ευρώπη! Η εικόνα πάντως που υπάρχει ή δημιουργείται για την αμερικανορωσική κατάσταση, την έχει σκιαγραφήσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό. Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον είπε μεταξύ άλλων το εξής καταπληκτικά: “ Ορισμένες ενέργειες των Πούτιν και Τραμπ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι θέλουν μα αποδυναμώσουν την Ευρώπη”! Σε αυτό το κλίμα κινείται δυστυχώς το ευρωσύστημα.   




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.