Τελευταίες Ειδήσεις

Κοπή Βασιλόπιτας από τους Κύκλους Αγίας Γραφής στην Καλαμπάκα



«Αναγκαία όσο ποτέ είναι η τιμή στους Τρείς Ιεράρχες στην εποχή μας καθότι επιχειρείται ο εξοβελισμός τους από τα σχολεία και εν γένει από την παιδεία και όλοι μας να παραμένουμε αμέτοχοι σε αυτή την κατάσταση».
Τα παραπάνω τόνισε ο Πρωτοσύγκελος της ΙΜ Σταγών και Μετεώρων και Καθηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου, Αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης σε ομιλία του για τους Τρεις Ιεράρχες το απόγευμα της Δευτέρας στην Βαρλαάμειο Εστία με την ευκαιρία κοπής της Βασιλόπιτας από τους Φιλικούς Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής της Μητρόπολης.

Την όμορφη εκδήλωση άνοιξε το «Μετεωρίτικο Ψαλτήρι» υπό την διεύθυνση του χοράρχη Σπυρίδωνος Σπύρου που απέδωσε επίκαιρους ύμνους προς τιμή των Τριών Ιεραρχών και στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος π. Νήφων καθήλωσε το ακροατήριο με τον μεστό του λόγο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Με τον αυθεντικό τους λόγο οι Μέγιστοι Φωστήρες Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Θεολόγος και Ιωάννης Χρυσόστομος επέτυχαν στην εποχή τους να προστατεύσουν τη σύνθεση του Χριστιανισμού και ελληνισμού και να μην απορροφηθούν από ακρότητες φιλοσοφικές και αιρετικές ενώ αποτέλεσαν το μέτρο των γραμμάτων και ήταν οι αναγεννητές της ορθόδοξης πίστης μας με την αρχαία ελληνική γραμματεία.

Το παράδειγμα της ζωής τους με την απάρνηση του πλούτου και την αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν χωρούν στην κοινωνία μας που στοχεύει στην καλοπέραση και τα υλικά αγαθά αντί να επενδύει στην πίστη και τον Χριστό.
Η παιδεία μας σήμερα, εγκατέλειψε την ψυχή του παιδιού και στράφηκε στον εγκέφαλο του. Ουδέποτε υπήρχαν στον κόσμο και στον τόπο μας τόσοι εγγράμματοι και τέτοια φτώχεια πνευματική. Έχουμε μια παιδεία που επιζητά πρωτίστως να θεραπεύσει τις ανάγκες του κράτους, της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων. Γεμίσαμε διπλωματούχους και εξαφανίστηκαν οι πνευματικοί άνθρωποι. Η πραγματική παιδεία προσφέρει κατ' ουσίαν πνευματική και όχι τεχνική μόρφωση, κάθε κοινωνία που θέλει να προκόψει έχει πρώτα ανάγκη χαρακτήρων και κατόπιν τεχνικών».
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στη ρήδση τουΚοσμά του Αιτωλού: «Ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέσει δεν ημπορεί να σας τα πάρει εκτός και αν τα δώσετε με το θέλημα σας», τονίζοντας ότι όπου «ψυχή» είναι η παράδοση μας, η γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμα μας και «Χριστός» είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του, αυτήν που τίμησαν και δόξασαν οι Τρεις Ιεράρχες.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας με ευχές για καλή και ευλογημένη χρονιά και ρποβολή σχετικού βίντεο με του Τρεις Ιεράρχες.










Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.