Σε εξέλιξη η παραγωγή λαδιού σε Αύρα-Ρίζωμα
Αν και η παραγωγή φέτος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με
τις προηγούμενες χρονιές εν τούτοις η ποιότητα του ελαιόλαδου στην περιοχή
Αύρας-Ριζώματος και όχι μόνο εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετική η ποιότητα
του.
Ήδη η συγκομιδή του ευλογημένου καρπού έχει ξεκινήσει από τις
αρχές του μήνα αλλά η χρονιά δεν είναι από τις καλύτερες όπως λένε οι παραγωγοί
καθώς μια ασθένεια, αυτή του δάκου έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά.
Ωστόσο όσοι επέλεξαν να συγκεντρώσουν τις ελιές που δεν
πειράχτηκαν διαπιστώνουν ότι οι ποσότητες είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με
προηγούμενες χρονιές αλλά αυτό που διαπιστώνει κανείς και είναι βεβαιωμένο και
επιστημονικά το λάδι της περιοχής είναι εξαιρετικό, το επονομαζόμενο αγουρέλαιο
που οι ιδιότητες του είναι μοναδικές.
Στα ελαιοτριβεία που λειτουργούν στην περιοχή υπάρχει μεγάλη
προσέλευση των παραγωγών που περιμένουν τη σειρά τους για την παραγωγή του
προϊόντος και μάλιστα ολόκληρο το 24ωρο η κίνηση είναι αδιάκοπή.
Μια βραδιά βρεθήκαμε στο «Ελαιοτριβείο Άθερμου Ελαιόλαδου»
στο Ρίζωμα καθόλα υπερσύγχρονο και οικολογικό όπου πραγματικά μείναμε άφωνοι
από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα και την άψογη λειτουργία της μονάδας.
Εκεί μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία
παραγωγής του λαδιού μετά την συγκομιδή της ελιάς η οποία οδηγείται στην χοάνη προώθησής
της για επεξεργασία μέχρι να βγει το πολύτιμο και ευεργετικό προϊόν της
διατροφής μας.
Και επειδή τα λόγια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λίγα σας
παραθέτουμε κάποιες εικόνες που πραγματικά είναι χιλιάδες λέξεις…
Όσον
αφορά το αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα,...
Έχει λαμπερό πράσινο χρώμα που οφείλεται στις
χλωροφύλλες του άγουρου ελαιοκάρπου οι οποίες προσδίδουν στο αγουρέλαιο
μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Διαφέρει στην γεύση από το Εξαιρετικό
παρθένο ελαιόλαδο καθώς είναι έντονα πικρό και κάπως πικάντικο με εντονα
φρουτώδη γεύση από αρώματα της φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς.πριν ωριμάσει ο
ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα
Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το πολύ την
επομένη ημέρα. Αγουρέλαιο δεν ονομάζονται όλα τα φρέσκα ελαιόλαδα, παρά μόνο
αυτό που παράγεται από άγουρο ελαιόκαρπο.
Το αγουρέλαιο διατηρεί για λίγους μήνες τις
ιδιότητες του, για αυτό και δεν είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Τα εντονότερα
του χαρακτηριστικά είναι φανερά από την παραγωγή του, το Νοέμβριο και μέχρι το
Μάρτιο. Όσο περνάει ο χρόνος το αγουρέλαιο χάνει την έντονη γεύση του αλλά όχι
τα θρεπτικά του συστατικά. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να αγοράζετε Αγουρέλαιο άμεσα από
τον παραγωγό και να ζητάτε να το εμφιαλώνει κατ’ ευθείαν από το ελαιοτριβείο,
πριν το αποθηκεύσει για να κατασταλάξει ή να μην το περάσει από φίλτρα πριν το
συσκευάσει.Το αγνό αγουρέλιο που δεν έχει περάσει καμία επεξεργασία ή
φιλτράρισμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα εμφανίσει ένα ίζημα (μούρια)
στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι φυσικό κατάλοιπο του ελαιολάδου και
δηλώνει την αγνότητα του αγουρέλαιου.
Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες
του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το
οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.
Οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν ωμοτριβές ή ομφάκιο. Το
χρησιμοποιούσαν όχι μόνο στο φαγητό τους αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς,
με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60
ασθένειες. Η σύγχρονη Ιατρική το θεωρεί επίσης ευεργετικό και το συνιστά σε
πάρα πολλές περιπτώσεις. Μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση καιπροστατεύει από καρκίνους,
βοηθά τη λειτουργία του ήπατος, είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που
πάσχουν από διαβήτη καικαρδιοπάθειες.
Το κυριότερο λιπαρό οξύ του αγουρέλαιου είναι το ελαϊκό (Ω-9), περιέχει
λινελαϊκό (Ω-6), α-λινολενικό (Ω-3) και αραχιδονικό (Ω-6), περιέχει δε
υδρογονάνθρακες, με κύριο εκπρόσωπο το σκουαλένιο . Έχει έντονη παρουσία
στερολών (κυρίως β-σιτοστερόλη), αλκοολών και καροτενοειδών, όπως η ξανθοφύλλη,
τα καροτένια και το λυκοπένιο, καθώς και β-καροτένιο (βιταμίνη Α).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.