Γιορτή κολοκύθας στο Meteora cafe
Η πρώτη άτυπη γιορτή κολοκύθας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και
ενθουσιασμό στο MeteoraCafé
το Σάββατο που μας πέρασε. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία από μια ομάδα πολιτών της
Καλαμπάκας έδωσε πορτοκαλί χρώμα στον μπουφέ που δημιουργήθηκε από πιάτα με
κύριο συστατικό την παραδοσιακή ελληνική κολοκύθα.
Η κολοκύθα είναι καρπός και αποτελεί μια πλούσια, γευστική,
θρεπτική και ελαφριά τροφή που
αποτελούσε στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα βασικό και απαραίτητο συστατικό.
Καθώς είναι πολύ εύκολη στην καλλιέργεια ως δυνατό και ανθεκτικό φυτό και
ταυτόχρονα πολύ βολικό για αποθήκευση , υπήρχε σε αφθονία και έπαιζε τον ρόλο
που στην σύγχρονη εποχή παίζει η πατάτα και άλλα τυποποιημένα προϊόντα
διατροφής.
Η γιορτινή συνάντηση η οποία είχε την μορφή συλλογικής
κουζίνας, δηλαδή οι συμμετέχοντες έφεραν και από ένα φαγητό, που για την περίσταση είχε σαν κύριο συστατικό
την κολοκύθα ή τον σπόρο της, είχε ως σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους που αγαπούν τον παράδοση και την ποιότητα. Το
τραπέζι γέμισε με πολυάριθμες εμπνευσμένες παλιές και σύγχρονες συνταγές
δίνοντας το μήνυμα πως η κολοκύθα μπορεί επάξια να επιστρέψει στην κουζίνα μας.
Ντόπια γλυκιά κολοκυθόπιτα με πετιμέζι και κανέλα,
κολοκυθόσουπα βελουτέ, κολοκυθομπατζίνα, ζυμαρικά με σάλτσα κολοκύθας,
κολοκυθοσκορδαλιά, φουρνιστή κολοκύθα με λαχανικά, γλυκιά τάρτα κολοκύθας,
κολοκυθοπιτάκια καρπαθιώτικα, κολοκυθοκεφτέδες και τούρτα με μους κολοκύθας
αποτέλεσαν το πλουσιοπάροχο μενού της
γιορτής ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Οι συμμετέχοντες
μετά την επιτυχία τις πρώτης απόπειρας υποσχέθηκαν να επανέρθουν την άνοιξη με
ένα μεγαλύτερο τραπέζι και περισσότερους
φίλους ενώ έκαναν
σχέδια για μια μελλοντική γιορτή κολοκύθας την εποχή συγκομιδής της που θα
απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό της Καλαμπάκας.